Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev september 2024

Pite Pride, medlemsaktivitet i november och lönerevision 2025

Ordföranden har ordet

I början av sommaren var jag en av de fackliga som satt med i rekryteringsgruppen för ny kommunchef. Det har varit ett intressant och spännande uppdrag som jag och de andra har tagit på största allvar. Med tanke på allt som händer just nu i Piteå kommun är kanske den rekryteringen en av de viktigaste i år. Vi hoppas att den nya kommunchefen kommer att föra en lika god dialog med de fackliga förbunden som den förre gjorde.

Med kommunalråden har vi redan en bra dialog, och samtalen med dem kommer att fortsätta under hösten. Det är företrädare för de största fackförbunden inom kommunal verksamhet som träffar Kata och/eller Patric och diskuterar frågor som arbetsmiljö, rekrytering och hur vi tillsammans ska göra Piteå kommun till en attraktiv arbetsgivare.

AkademikerAlliansen i Pite Pride

Nästan hela styrelsen slöt upp för att gå med i Pite Pride i juli. Det var en fin kväll och en glad och uppsluppen stämning när vi tågade genom Piteå. Innan vi var framme i Kaleidoparken hade vi delat ut SACO-vimplar och SACO-ballonger till varenda unge, ungdom och flera vuxna, så även om vi bara var fem medlemmar på plats fick vår närvaro ett ordentligt genomslag.

Medlemsaktivitet i november

Boka in den 6 november i era kalendrar redan nu. Då kommer vi att ha en lunchträff på temat ”kommunchef för en dag” där vi kan prata om vilka frågor vi skulle lyfta och prioritera om vi var kommunens högsta chef. Eftersom Piteå snart får en ny kommunchef tänkte vi i styrelsen att det kunde vara både roligt och lite utmanande för oss. Inbjudan kommer inom kort med mer information.

Lönerevision 2025

Under 2025 är återigen alla bollar uppe i luften, då alla förbund utom vi kommer att förhandla om nytt löneavtal. Men liksom 2024 ska lönesamtal ske enligt plan och alla nya löner kommer att gälla retroaktivt från och med 1 april. Nästa nyhetsbrev kommer att ha tema löner, och innehåller lite konkreta tips och råd att tänka på när det är dags att prata lön med chefen.

Jobba på distans?

I senaste Vetenskapsradion på Djupet i P1 resonerade man kring hur bra det egentligen fungerar för anställda, chefer och för jobbet som ska göras.

Vinsterna och fällorna när vi fortsätter jobba på distans

Även Dagens nyheter hade nyligen en artikel på temat distansarbete där de hänvisar till en undersökning från Sveriges Ingenjörer och pratar med Helene Robson, chefsjurist hos SI. Hon rekommenderar bland annat att man har ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare där man kommer överens om vad som ska gälla. Att bara luta sig mot företagets policy eller ett muntligt avtal med chefen kan vara riskabelt då en policy snabbt kan ändras och en chef kan sluta. Om ni inte kommer åt artikeln via länken (låst för prenumeranter) finns papperstidningen att läsa på stadsbiblioteket.

Bästa tipsen för dig som vill jobba på distans

 

Åsa Wilén, ordförande

 

Publicerad: 2024-10-10

Senast uppdaterad: 2024-10-10

Dela sidan