Hoppa till huvudinnehåll

Kollektivavtal klara för akademiker i kommunala bolag (branschöverenskommelser)

AkademikerAlliansen och Sobona är överens om nya kollektivavtal för de fem branscherna Besöksnäring och Kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och Miljö. De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till 31 mars 2027.

De förändringar parterna är överens om syftar till att ge akademiker förbättrade och tydligare löneprocesser, bättre villkor vid beredskap och för deltidsanställda. I överenskommelsen ingår också att utreda förutsättningarna för individuella tidskonton samt befintliga lösningar för arbetstidsförkortning.

En rad villkorsförbättringar har förhandlats fram i avtalen. Bland annat införs att arbetstagare får löneutfyllnad från arbetsgivaren vid ledighet för att tjänstgöra i totalförsvaret i vissa fall. Till exempel utgår sådan ersättning vid tjänstgöring inom frivilliga försvarsorganisationer vid höjd beredskap.

I avtalen blir det skillnaden mellan jour och beredskap tydligare. För beredskapsarbete har gränsen för att få den högre ersättningen sänkts till 130 timmar per månad. I de avtal där ersättningarna anges i krontal räknas dessa upp med märket.

I syfte att motverka försenade löneöversyner har löneavtalet förstärkts med att arbetsgivaren ska kalla till överläggning senast i mars varje år. Arbetsgivaren ska även presentera en preliminär tidplan för alla delar av nästkommande löneöversyn redan innan innevarande års löneprocess avslutas.

AkademikerAlliansens löneavtal innehåller dessutom en ny skrivning om chefens roll där det nu blir tydligt att arbetsgivarens lönebildningsprocess gynnas av att chefens roll tydliggörs. Lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen.

I de branschöverenskommelser där arbetstidsförkortning finns blir regleringen mer fördelaktig för arbetstagarna. Timmar tjänas in proportionerligt utifrån anställningstid och timmar som inte tagits ut i ledighet under året kommer nu att omvandlas till tjänstepension eller kontant utbetalning. För Energiavtalet kommer även arbetstidsförkortningen utvidgas med nio timmar per år som arbetstagaren kan förfoga över.

Villkoren stärks för deltidsarbetande då fyllnadslön tas bort och ersätts med samma övertidsersättning som för heltidsanställda. 

En partsgemensam arbetsgrupp ska utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton och kartlägga befintliga lösningar för arbetstidsförkortning. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.

Huvudsakliga punkter i AkademikerAlliansens och Sobonas överenskommelse:

  • Gränsen för att nå den högre beredskapsersättningen sänks till 130 timmar per kalendermånader.
  • Bättre och tydligare processer för den lokala löneöversynen.
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare.
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks.
  • Kompletterande ersättning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret  
  • Utreda frågan om avsättningar till individuella tidskonton att ta ut i ledig tid, pengar eller pensionsavsättning samt befintliga lösningar för arbetstidsförkortning.
  • För Energi-branschen tillförs 9 timmar arbetstidsförkortning. 
  • För Vatten & Miljö, Fastigheter och Energi, där arbetstidsförkortning finns, förbättras tillämpningen och regleringen.  
  • Särskilda ersättningar räknas upp med märket.
  • Arbetstagare som arbetar enstaka lätthelgdag får en ledig dag som kompensation. Den lediga dagen ska förläggas efter arbetstagarens önskemål.

Fakta om avtalet

  • Sobona organiserar kommunala företag och har ett antal branschöverenskommelser (BÖK). De fem avtalen som förhandlats är Besöksnäring och Kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och Miljö, vilket berör ca 4000 akademiker.
  • Löneavtalen för AkademikerAlliansen är sifferlösa.
  • Avtalen löper från 1 april 2025 till 31 mars 2027. 
Publicerad: 2025-04-14

Senast uppdaterad: 2025-04-14

Dela sidan