Hoppa till huvudinnehåll

Nytt avtal klart för akademiker i kommuner och regioner

Den 7 april blev AkademikerAlliansen, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona överens om villkoren för cirka 90 000 akademiker som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag.

Parterna är överens om förändringar och villkor i löneavtalet (HÖK-T) och villkorsavtalet (AB) som syftar till att ge akademiker bättre förutsättningar att påverka sin arbetstid, förbättrade löneprocesser, tydligare regler kring flextid, bättre villkor vid beredskap och nattarbete samt att provanställningar ska användas mer restriktivt. I överenskommelsen ingår också att utreda förutsättningarna för individuella tidskonton.

AkademikerAlliansen är överens med arbetsgivarparterna om en rad villkorsförbättringar. Parterna har bland annat kommit överens om att provanställningar ska kopplas till individen och inte generellt vid anställningar. Syftet är att stärka individens anställningstrygghet.

Vi har också fått nya skrivningar kring flextid. Den ordinarie arbetstiden sätts i fokus och det blir tydligt att den ordinarie arbetstiden inte ska öka eller minska.

Utbetalning av ny lön ska ske i så nära anslutning till löneöversynstidpunkten som möjligt. En förutsättning för detta är en process där arbetsgivaren presenterar en preliminär tidplan för alla delar av nästkommande löneöversyn, det vill säga förberedelser, genomförande och avslut.

Villkoren stärks för deltidsarbetande då fyllnadslön tas bort och ersätts med samma övertidsersättning som för heltidsanställda. Vidare ska arbetsgivare verka för att anställning på heltid vid nyanställning ska vara det normala.

Löneavtalet innehåller en ny skrivning om chefens roll där det nu tydligt framgår att arbetsgivarens lönebildningsprocess gynnas av att chefens roll som arbetsgivarens företrädare tydliggörs. Lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen. 

En viktig förändring som AkademikerAlliansen drivit är förbättrad trygghet för de som är lediga med graviditetspenning på heltid och som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Uppsägningstiden kommer nu att börja löpa från den tidpunkt då man är helt eller delvis tillbaka på arbetet.

När det gäller räddningstjänsten har AkademikerAlliansen fått en tydligare ställning genom gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten.

Förändringarna i avtalet innebär också ekonomiska förbättringar vid beordrat övertidsarbete och förskjutning av arbetstid. Ersättning för restid vid beredskap kommer höjas och likställas med ersättningen för arbetstid och gränsen till förhöjd ersättning sänkts. Skillnaden mellan jour och beredskap har också förtydligats. Schemalagda arbetsuppgifter ska inte förläggas och planeras på beredskapstiden. Även jour stärks genom sänkt nivå av jourtimmar för att därefter få den högre ersättningen.

Definitionen gällande vad som räknas som ett nattpass skärps från att gälla från 00.00-06.00 till att gälla från 22.00-06.00. Därmed anses det utgöra ett nattpass när minst tre timmar av ordinarie arbetstid ligger mellan de klockslagen. Detta stärker våra medlemmars villkor som arbetar natt.

En partsgemensam arbetsgrupp ska utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.

Huvudsakliga punkter i AkademikerAlliansens, Sobonas och SKR:s överenskommelse

  • Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
  • Den avtalsvårdande gruppen har stärkts
  • Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar
  • Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
  • Tydligare regler kring flextid
  • Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning
  • Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
  • Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap
  • Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
  • Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
  • Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet
  • AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom att gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten

Fakta om avtalet

HÖK-T är ett tillsvidareavtal som omfattar cirka 90 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag.  

Till HÖK-T tillhör även Allmänna Bestämmelser (AB) som är ett villkorsavtal och en bilaga till avtalet.

Avtalet är sifferlöst.

Fakta AkademikerAlliansen

  • Består av 16 Sacoförbund som företräder närmare 90 000 akademiker.
  • Driver de gemensamma förhandlingarna på central nivå med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona som motparter.
  • Tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.
  • Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.
Publicerad: 2025-04-08

Senast uppdaterad: 2025-04-08

Dela sidan