Hoppa till huvudinnehåll

Kollektivavtal

Kollektivavtal mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer gäller alla anställda på en arbetsplats eller i en bransch. Kollektivavtal ger fördelaktiga villkor och en bra trygghet för alla anställda, oftast  bättre villkor än vad lagar föreskriver gällande pension, arbetstid, semester, lön, föräldraledighet, sjukdom, medbestämmande med mera.

Allmän om kollektivavtal

I Sverige har vi valt att låta många av arbetsmarknadens regler bestämmas i kollektivavtal istället för i lag. Medan lagstiftning normalt ser likadan ut för alla branscher, är kollektivavtalet anpassat efter behoven i högskolevärlden. Det finns centrala avtal som gäller hela högskolesektorn och lokala avtal som gäller just för till exempel Högskolan Dalarna. Dessa hittar du på högskolans medarbetarweb. Ett exempel är arbetstidsavtalen för Högskolan Dalarna:

Lokalt arbetstidsavtal för lärare
Lokalt arbetstidsavtal för teknisk och administrativ personal
Lokalt arbetstidsavtal för doktorander och amanuenser

Därtill kan det finnas lokala kollektivavtal som gäller till exempel lön, tjänsteresor, föräldralön, omställningsarbete. 

Ett kollektivavtal kan bara ändras om arbetsgivarens och de anställdas representanter är överens. Det betyder att de som är medlemmar i en facklig organisation har stort inflytande över villkoren. Så är det inte om villkoren regleras i lag. En arbetsgivarorganisation som har skrivit på ett kollektivavtal - eller är medlem i en organisation som har skrivit på ett kollektivavtal - måste följa det som står i avtalet. Om avtalet inte följs kan du vända dig till den fackliga organisationen på din arbetsplats.  

Utan kollektivavtal kan du till exempel sakna rätt till tjänstepension, vilket kan innebära att du förlorar åtskilliga tusenlappar varje månad vid pensioneringen. Du kan också till exempel sakna rätt till övertidsersättning. Där kollektivavtal saknas har de anställda oftast mycket små möjligheter att påverka de beslut som fattas på jobbet. Och det är bara några exempel på skillnader som kan betyda mycket under ett helt arbetsliv.

Våra centrala kollektivavtal träffas mellan Saco-S och Arbetsgivarverket. Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker och Arbetsgivarverket är de statliga myndigheternas arbetsgivarorganisation. Mer information om kollektivavtal finns på Sacos hemsida. På SULFs hemsida finns en bra länkar till olika centrala avtalen och lagar som gäller högskolesektorn.

 

Publicerad: 2025-02-12

Senast uppdaterad: 2025-02-12

Dela sidan