Löneskuldförhandlingar slutar i oenighet
Under december förhandlade Saco-S med Lunds universitet för 10 medlemmar som fått återbetalningskrav på en stor bruttolöneskuld i slutet av året. Bruttolöneskulden har uppstått, inte för att de själva gjort något fel, utan för att Statens Servicecenter ändrat i sin beräkningsmodell för sjuklön. De flesta har fått en bruttolöneskuld som är i storleksordningen 20.000 kr, men i flera fall har också skulden blivit mycket större än så.
Oeniga om hur och när skulderna uppstått
Vi är oeniga med arbetsgivaren om hur och när skulderna uppstått samt hur processen för att kräva in den sett ut. Arbetsgivaren säger att alla skulder uppstått i bytet till det nya systemet, i november 2024. Dock är det så att den enda månad medlemmen har fått ut för mycket pengar, är första månaden denne blev sjukskriven. I de flesta fall så korrigeras det automatiskt på nästa lön, men i de fallen där man fortsätter att vara sjukskriven finns det ingen löneutbetalning att korrigera mot. Då följer skulden med, ibland flera år framåt. Nu vill arbetsgivaren att alla sådana skulder ska betalas in, plus skatt. Dvs om du fick ut 10.000 kronor för mycket så behöver du nu betala in ca 13.000 kronor till arbetsgivaren.
Det är viktigt när skulden uppstår eftersom arbetsgivaren endast får korrigera fritt tre månader efter skulden uppstått. Efter det ska kvittningslagen tillämpas och då har arbetstagaren rätt att få skulden prövad utifrån sina förutsättningar att betala den. Kvittningslagen finns till just för att arbetsgivare inte ska kunna komma långt efteråt och hävda att de gjort en felaktig löneutbetalning. I många fall med långtidssjukskrivna medlemmar ligger den månaden flera år tillbaka i tiden.
Våra mest utsatta medlemmar drabbats
Eftersom de medlemmar som drabbats av löneskulderna är just de som varit långtidssjukskrivna är de också några av våra mest utsatta medlemmar. Saco-S anser att skulderna i första hand ska avskrivas. Vi ser hur många medlemmar som mår mycket dåligt och den uppkomna situationen har dessutom skadat möjligheten att komma tillbaka till arbete eftersom rehabiliteringen i många fall påverkats av att få en stor oväntad skuld som man inte kan betala.
Processbrister
Vi hävdar också att Lunds universitet har brustit i processen på en rad olika sätt. Det val som medlemmarna ställts inför – att betala skulden på faktura eller korrigering av bruttoskulden mot lön – är felaktig i de fall där medlemmen varit sjukskriven mer än tre månader eftersom kvittningslagen då ska tillämpas. Arbetsgivaren har därigenom berövat medlemmen att få sin skuld prövad under kvittningslagen. Medlemmarna har också ställts inför det valet utan att arbetsgivaren kunnat klargöra hur stor skulden är och när den egentligen uppstått. I flera fall har arbetsgivaren också gått emot flera medlemmars önskan att få faktura istället för fri korrigering. Detta har lett till att medlemmar inte kunnat bestrida fakturan.
Arbetsgivarens hantering har också försvårat möjligheterna för de långtidssjukskrivnas chefer att hjälpa sin medarbetare när det finns delegationer som gör att chefer inte får besluta om avskrivning, oavsett hur allvarlig situationen är för den sjukskrivne. Lunds universitet har därigenom frikopplat det ekonomiska ansvaret från arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvaret och vi menar att detta underminerar chefskapet.
Har du också blivit drabbat?
Vi önskar att medlemmar tar kontakt med oss via kansli@saco-s.lu.se för att vi ska kunna stötta alla i denna fråga eftersom arbetsgivaren avslagit vår begäran att få ta del av vilka medlemmar som är drabbade.
Senast uppdaterad: 2025-01-21