Vem är facket?
Höstterminen går mot sitt slut. Det borde vara en halvmeter snö ute, inte en halv decimeter. Men snö eller inte, jag ser verkligen fram emot att få vara ledig ett tag. För det har varit ganska många bollar i luften samtidigt under hösten, och jonglering är inte en av mina starka sidor. Men nu blir det paus. För väldigt många av oss. Och när du sitter där med julglöggen och funderar över jobbet och allt du är missnöjd med, fundera då gärna över rubrikens fråga. Vem är facket, egentligen?
Det har varit flera tillfällen under den här hösten när anställda irriterat, indignerat, resignerat eller förvånat säger: "Det här ska väl facket fixa?!?". Ofta lägger man till att "jag har ju betalat medlemsavgift" si och så många år, och när man nu äntligen vill ha hjälp så säger vi nej. Vad är det för sätt?? Eller så är man förbannade på att "facket" inte hindrade arbetsgivaren från att besluta om något. Märkligt nog är man inte alltid lika förbannad på arbetsgivaren, trots att det ju var arbetsgivaren som beslutade, inte "facket".
Men vem är egentligen "facket"? Och varför säger vi lokala förtroendevalda ibland 'nej' när medlemmar vill ha hjälp? I grund och botten är det väldigt enkelt. Alla som betalar medlemsavgift och därmed blir medlemmar i ett fackförbund blir därmed medlemmar i en förening. Fackförbunden är föreningar. Det är därför man ibland också kallar dem fackföreningar. Facket är alltså egentligen alla dess medlemmar!
Vi som jobbar på SLU är medlemmar i Naturvetarna, SULF, Sveriges ingenjörer, Veterinärförbundet, Jusek, osv. Alla dessa olika fackförbund samarbetar på central nivå inom den paraplyorganisation som kallas Saco-S (där S står för Statlig sektor). Inom många statliga myndigheter finns det medlemmar från många olika förbund och vi använder därför samma teknik lokalt som man gör centralt – vi har en paraplyorganisation. På SLU heter den "Sacoföreningen vid SLU". Lägg märke till att det alltså heter "förening" även här.
Svaret på frågan "Vem är facket?" är alltså i vårt fall ALLA anställda som är medlemmar i ett Saco-S-anslutet fackförbund. Du, och du, och du, och jag, och du, och du... ALLA VI är tillsammans facket. Inom oss väljer vi varje år en styrelse, som är den lilla grupp som får mandat att bevaka lokala fackliga frågor. Det vi då har att bevaka är, grovt förenklat, att SLU följer lagar och förordningar. Vi är INTE kuratorer, karriärcoacher, advokater, allmänna fixare, osv. Vi är INTE anställda av något fackförbund, och vi får INTE lön utifrån på nåt vis, utan vi har bara lagstadgad och avtalsenlig rätt att ägna en del av vår ordinarie arbetstid åt att bevaka fackliga frågor.
Vilka frågor ska vi då ägna oss åt? Lite förenklat kan man säga att vi i huvudsak ska bevaka frågor som rör förhållandet mellan dig som enskild privatperson och SLU som arbetsgivare, alltså sånt som påverkar din fritid. Att du har rätt arbetstid, får rätt lön, får den semester du har rätt till, rätt reseersättning, osv. Alltså allt sånt som är reglerat i kollektivavtal. Arbetsmiljön är också något vi ska bevaka, men där har skyddsombuden huvudansvaret. Det vi INTE ska lägga oss i är exakt vad du ska arbeta med, på vilka konton dina lönekostnader ska konteras, osv, alltså frågor som väldigt direkt rör själva arbetet. Där bestämmer arbetsgivaren. Dessutom ska vi framförallt bevaka kollektiva frågor, inte enskilda individers problem.
Men medlemsavgiften då? Den betalar du till det fackförbund du är medlem i, och den går bland annat till att betala lön till personalen på förbundens kanslier, exempelvis ombudsmännen. Förbunden har medlemsjourer dit man kan ringa om man behöver hjälp, och det är i första hand dom som ska hjälpa och stötta i frågor som rör enskilda medlemmar. Skälet är väldigt enkelt: Vi ska inte ta strid för en medlem mot en annan medlem.
Så ta lite ledigt nu i jul, och låt tanken sjunka in: Det är DU som är facket!
God Jul och Gott Nytt År!
/Lars Lundqvist
Senast uppdaterad: 2021-05-23