Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Anmälningsplikt – vad innebär det i praktiken?

Detta riksdagsseminarium fördjupar sig i dessa frågor med hjälp av olika berörda svenska aktörer, politiker samt internationella gäster med erfarenheter av liknande lagar i Europa.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Frågan om Sverige ska införa en anmälningsplikt är kraftigt omdiskuterad och kritiserad. Välkommen att lyssna på ett riksdagsseminarium med svenska politiker på toppnivå, företrädare för civilsamhället och internationella gäster med erfarenhet från länder med liknande lagstiftning.

Förslaget om anmälningsplikt – eller utökat informationsutbyte – innebär att offentliganställda blir skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det gäller bland annat professioner inom skola, vård och omsorg samt bibliotek och olika myndigheter.

Men vad innebär detta förslag i praktiken för professionerna, för offentlig sektor och för samhället i stort om det genomförs? I ett riksdagsseminarium undersöker vi dessa frågor med hjälp av olika berörda svenska aktörer, politiker samt internationella gäster med erfarenheter av liknande lagar i Europa.

Arrangörer: Miljöpartiets riksdagsgrupp, Ulrika Westerlund (Mp), Malin Björk (C) och Malin Danielsson (L) i samarbete med Fackförbundet DIK, Akademikerförbundet SSR, IMER-förbundet, Läkare i Världen och Saco.

Tips: Öppna videon direkt i YouTube för att se alla programdelar med tidsstämplar.

Publicerad: 2024-05-29

Senast uppdaterad: 2024-06-13

Ämne:
Demokrati,
Migration
Dela sidan