Anmälningsplikt – vad innebär det i praktiken?
Detta riksdagsseminarium fördjupar sig i dessa frågor med hjälp av olika berörda svenska aktörer, politiker samt internationella gäster med erfarenheter av liknande lagar i Europa.
Förslaget om anmälningsplikt – eller utökat informationsutbyte – innebär att offentliganställda blir skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det gäller bland annat professioner inom skola, vård och omsorg samt bibliotek och olika myndigheter.
Men vad innebär detta förslag i praktiken för professionerna, för offentlig sektor och för samhället i stort om det genomförs? I ett riksdagsseminarium undersöker vi dessa frågor med hjälp av olika berörda svenska aktörer, politiker samt internationella gäster med erfarenheter av liknande lagar i Europa.
Arrangörer: Miljöpartiets riksdagsgrupp, Ulrika Westerlund (Mp), Malin Björk (C) och Malin Danielsson (L) i samarbete med Fackförbundet DIK, Akademikerförbundet SSR, IMER-förbundet, Läkare i Världen och Saco.
Tips: Öppna videon direkt i YouTube för att se alla programdelar med tidsstämplar.
Senast uppdaterad: 2024-06-13
- Ämne:
- Demokrati,
- Migration