Facket: Dags för ett nytt superspar till pensionen
Det anser akademikerfacket Saco som dessutom vill att det gamla individuella pensionssparandet, IPS, väcks till liv igen - fast i en ny version. - Sverige är ju ett av få länder i OECD som saknar ett sånt generellt verktyg för pensionssparande, säger Ossian Wennström, utredare på Saco.
Stora skillnaden för pensionsspararna. Artikeln i korthet:
- Saco föreslår höjd allmän pension och ett nytt individuellt pensionssparande.
- Förslaget syftar till att ge fler möjlighet att spara utan att det påverkar intjänandet till allmän pension.
- Sverige saknar generella verktyg för pensionssparande, vilket Saco vill ändra på.
- Målet är att skapa rättvisa pensionsnivåer och skydda sparandet vid exempelvis skilsmässor.
I en ny rapport lägger Saco fram förslag som skulle kunna ge en högre pension för många.
Fackets utredare tänker sig en tvåstegsraket: Först stärkt allmän pension - sedan nya möjligheter för individens pensionssparande.
Det första steget kan tas genom höjning av pensionsavgiften och en så kallad gas i pensionssystemet. Båda sakerna är något riksdagens pensionsgrupp just nu tittar på, konstaterar Ossian Wennström.
- Det här är en lågt hängande frukt i pensionssystemet där man skulle kunna rätta till saker framåt, vilket skulle kunna göra en ganska väsentlig skillnad för våra pensioner långsiktigt.
- Här pågår som sagt ett arbete i riksdagen som ska bli jättespännande att ta del av när det presenteras.
Höjd pensionsavgift skulle ge den allmänna inkomstpensionen en välbehövlig injektion. Men sammanlänkat med detta behövs också ett nytt verktyg för pensionssparande, menar Saco.
2016 slopades förmånen att göra skatteavdrag på inbetalningar till ett IPS-konto (möjligheten finns dock fortfarande för egenföretagare och anställda utan tjänstepension).
IPS var en populär sparform och Saco föreslår nu att det utformas en ersättande produkt. Utredaren vill dock inte kalla den en IPS 2.0.
Finns en stor nackdel
- Det här är ju egentligen någonting annat som vi skissar på. Den stora nackdelen med IPS är att sparandet för många riskerar att gå ut över intjänandet till allmän pension.
Förslaget, arbetsnamn Individens pensionssparande, går ut på att det ska vara förmånligt för alla som vill och kan spara till sin pension.
Alltså även för dem vars årsinkomst ligger under inkomsttaket för pensionsgrundande inkomst (8,07 inkomstbasbelopp vilket 2025 motsvarar 650 442 kronor).
Det vill säga det flesta med en genomsnittlig inkomst.
Räkneexempel med gamla IPS: En person med 38 000 i månadslön sparade (2014, då 8,07 inkomstbasbelopp motsvarade 38 265 kronor i månadslön) en tusenlapp i månaden på IPS och fick skatteavdrag (12 000). Men samtidigt knaprade sparandet på intjänandet till allmän pension med 2 064 kronor hela året.
I slutändan ingen vidare bra affär för låg- eller medelinkomsttagaren.
- Gamla IPS var trots det väldigt populär, inte minst bland kvinnor med låga inkomster. Kanske för att man inte förstod, eller för att man pragmatiskt tänkte att det ändå är bättre än att inte spara, säger Ossian Wennström och fortsätter:
- Det man skulle vilja ha ut av en sån här produkt är att de som har störst behov av att spara ska kunna göra det utan att det får negativa konsekvenser för intjänande till allmän pension.
Så funkar det i grannländerna
Norge: Avdragsrätt upp till 40 000 norska kronor per år. Vid sparandet får ett skatteavdrag göras motsvarande 24 procent av beloppet. Samma skattesats tillämpas vid uttaget för att undvika risk för marginalskatteförlust.
Finland: Avdrag för individuellt pensionssparande kan göras mot kapitalinkomster upp till 5 000 euro (cirka 57 000 kronor) per år. Saknas kapitalinkomster får 30 procent av sparbeloppet dras av mot andra inkomstslag.
Danmark: Avdragsrätt upp till 57 200 DKK per år (cirka 88 000 kronor). Avkastningsskatten på sparandet, så kallad PAL-skatt, är 15,3 procent per år. Inkomstskatten på pensionsutbetalningen är 8 procentenheter lägre än på arbetsinkomster.
Källa: Saco
Artikeln är publicerad i Expressen: https://www.expressen.se/ekonomi/pension/facket-dags-for-ett-nytt-superspar-till-pensionen/
Senast uppdaterad: 2025-01-08
- Ämne:
- Pension