Jobben i skymundan i årets budget
När regeringen idag presenterar sin höstbudget är ekonomin i lågkonjunktur och de globala utsikterna ytterst osäkra. Arbetslösheten är stigande från en redan hög nivå och risken är stor att den fortsätter öka under året. De satsningar som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten räcker inte.
– Arbetslösheten och jobben får för lite utrymme i regeringens budget. De som drabbas behöver bra ekonomiskt stöd och insatser som gör det möjligt att snabbt komma i nya jobb. Det behövs subventionerande anställningar och personligt stöd men även kompletterande utbildningar i högskolan och yrkeshögskolan, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Näringslivet är försiktiga med nyanställningar och offentlig sektor brottas med ökade kostnader orsakade av inflation och räntehöjningar. Det drabbar de sysselsatta som jobbar under ökad press och arbetslösa som får det svårare att komma tillbaka. Allt fler riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet med stora negativa effekter för både de som drabbas och för samhället som helhet. Det kan motverkas med långsiktiga satsningar på utbildning och öronmärkta resurser för livslångt lärande.
– När arbetslösheten ökar behövs breda utbildningssatsningar som träffar alla utbildningsgrupper. Men det är också viktigt att öka omställningsförmågan och minska risken att hamna i arbetslöshet när arbetsmarknaden förändras. Här är omställningsstudiestödet en viktig pusselbit och det måste fungera betydligt bättre än det gjort hittills, säger Göran Arrius.
Regeringen avsätter i budgeten för 2025 resurser för infrastruktursatsningar och resurser till forskning. Det är viktiga tillskott för forskningens kvalitet och för Sveriges konkurrenskraft och tillväxt. Men det behövs också nya och långsiktiga investeringar för att trygga elförsörjningen och för att skynda på den gröna omställningen. Dessutom behövs ökade resurser till högskolor och universitet för att kompensera för urholkade anslag och kraftigt höjda hyror.
– När högskolorna går på knäna ger regeringen med ena handen och tar tillbaka med den andra. Det är en dålig strategi om man vill ha ett starkt kunskapssamhälle och forskning i världsklass, säger Sacos chefsekonom Håkan Regnér.
Kontaktperson
Senast uppdaterad: 2024-09-19
- Ämne:
- Arbetsmarknad,
- Samhällsekonomi,
- Skatter