Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Sacos chefsekonom Håkan Regnér: Handelskrig har inga vinnare

Det blev ingen befrielse på det Trumps administration döpt till ”Liberation day”. Handelstullar är i den ekonomiska världen vad murar och staket är i den fysiska världen. Förlorarna finns på båda sidor. Tullarna blev högre än de flesta räknat med och konsekvenserna syntes omedelbart.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har genom sitt beslut om tullar minskat många miljoner människors sparande. Utsikterna för USA ekonomi försämrades rejält och osäkerheten är stor hur företag ska hantera de ökade kostnaderna, säger Sacos chefsekonom Håkan Regnér.

USA har nu lagt tullar på varor från de flesta länderna i världen. Många produkter kommer bli dyrare i USA och risken är stor att den amerikanska efterfrågan på många produkter från andra länder kommer minska. Minskad handel är dåligt för ekonomin, den globala tillväxten blir lägre. Hur mycket lägre beror på hur länder väljer att anpassa sig till den amerikanska presidentens långa kravkatalog.  

Handel mellan länder är en central kraft bakom utvecklingen i världen och det ökade välståndet. Genom att varje land har kunnat fokusera på det som de gör bäst och byta med andra har jobb skapats, priser sänkts och människor fått tillgång till en mängd nya varor och tjänster. Det är genom öppenhet och utbyte ekonomier utvecklas – inte genom att stänga dörren till världen. Trump tror sig om att ha hittat en egen ekonomisk teori på tvärs mot etablerad vetenskap och empiri. Det är sorgligt att se, säger Håkan Regnér.

Handelskrig har inga vinnare. Kostnaderna av tullar är högre än intäkterna. Motåtgärder från EU i samma utsträckning riskerar att slå negativt mot tillväxten i Europa. USA kommer troligen vara mer protektionistisk under flera år.

EU måste nu snabbt utveckla handeln med andra länder. Dessutom är det uppenbart att EU på allvar måste utveckla den egna inre marknaden. I stället för att försvaga Europa kan den amerikanska politiken paradoxalt nog leda till ett starkare och mer enigt Europa, säger Håkan Regnér.

Igår aviserade regeringen att man vill samla näringslivet och de fackliga organisationerna för att diskutera läget. 

Det är bra att regeringen nu vill samla representanter för företag och anställda för att diskutera hur man kan agera i den uppkomna situationen. Om motåtgärderna också blir kraftiga och situationen blir bestående under längre tid kan det komma att påverka sysselsättningen. Detta måste på alla sätt förhindras med tanke på den svaga arbetsmarknad vi redan har, avslutar Håkan Regnér.

 

Publicerad: 2025-04-04

Senast uppdaterad: 2025-04-04

Ämne:
Internationellt,
Samhällsekonomi
Dela sidan