Sätt hårdare press på arbetsgivarna att kompetensutveckla
En utredning är tillsatt för att se över LAS, som ett resultat av januariavtalet. Men vad innebär de planerade försämringarna av anställningstryggheten i praktiken? Se intervjun med Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg.
Det råder i dag en stor brist på arbetskraft i Sverige. Helst ska vi jobba till 75, men forskning visar att intresset från arbetsgivarna avtar redan när de sökande fyllt 43 år. Samtidigt vill arbetsgivarorganisationer och en del politiker göra det enklare att säga upp anställda. Det går inte ihop.
– Det handlar om vilket arbetsliv vi vill ha. Vi vill inte att arbetsgivare ska kunna säga upp personer bara för att de är äldre, sjuka, har små barn, eller bara inte passar in i mallen, säger Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg.
LAS är en flexibel lag som är anpassad till dagens arbetsmarknad, där kompetens spelar en stor roll och där fack och arbetsgivare kommer överens om turordningen vid neddragningar. Vad vi behöver göra är att skapa förutsättningar för ett längre arbetsliv. Sacos förslag är att ge arbetsgivaren ett tydligare ansvar för kompetensutveckling.
– Det stora samhällsproblemet i dag är brist på arbetskraft. Det är också ett problem att många blir sjuka av sina jobb, till exempel på grund av stress. Det viktigaste är då att skapa ett arbetsliv som är hållbart, inte att göra det lättare att säga upp, säger Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg.
Se intervjun via Youtube
Senast uppdaterad: 2021-07-01