Skrota förslaget om anmälningsplikt!
Enligt Tidöavtalet ska lärare, socialsekreterare, läkare och andra yrkesgrupper i offentlig sektor bli tvungna att anmäla papperslösa. Det går stick i stäv med professionernas yrkesetik och nuvarande lagstiftning. Med förslaget skulle skuggsamhället skulle växa och de allra mest utsatta drabbas hårdast.
I Tidöavtalet (s. 33) står det att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.” I praktiken innebär det att yrkesgrupper inom offentlig sektor ska bli tvungna att anmäla papperslösa. Det kan handla om professioner inom vård och omsorg som behöver ange patienter, bibliotekarier som får agera informanter och socialsekreterare som tvingas anmäla människor i behov av stöd och hjälp. Det är orimligt.
Saco är emot förslaget då det:
1. Strider mot yrkesetiska regler
Många av Sacoförbundens professioner i offentlig sektor bygger sitt arbete på tillit och förtroende, och har väl utvecklade yrkesetiska regler. Dessa kan se lite olika ut beroende på yrkesgrupp, men centralt för samtliga är respekten för individens rättigheter och värdighet samt yrkesmässig integritet som en bärande komponent. För exempelvis lärare är detta uppenbart inte förenligt med att ange papperslösa, då de alltid ska ha elevens bästa som utgångspunkt i lärandet och yrkesansvaret bygger på förtroende.
Här kan du ta del av de yrkesetiska reglerna för ett urval av Sacoförbundens professioner (.pdf).
2. Går stick i stäv mot nuvarande lagstiftning
Förslaget strider mot FN:s barnkonvention som sedan år 2020 är lag i Sverige. Det innebär att barn som bor i Sverige har rätt till utbildning, oavsett om man är papperslös eller svensk medborgare. Förslaget står dessutom i skarp kontrast bibliotekslagen och socialtjänstlagen. Enligt bibliotekslagen ska biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla och i socialtjänstlagen står det att socialtjänstens verksamhet skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.
3. Försämrar arbetsmiljön för offentliganställda
Förslaget skulle ha en stor negativ inverkan på arbetsmiljön för offentliganställda. Att tvingas rapportera papperslösa skulle innebära en etisk stress, då det strider mot yrkesetiska regler, och försvåra för dessa yrkesgrupper att göra sitt jobb. Offentlig sektor präglas redan i dag av stor personalbrist, där dåliga arbetsvillkor och stressrelaterad ohälsa ofta är orsaken. Låt professionerna inom offentlig sektor ägna sig åt det viktiga arbete de är utbildade till – inte åt att anmäla papperslösa.
4. Ökar utsattheten i samhället
Samhällets svagaste drabbas hårdast om en anmälningsplikt införs. En anmälningsplikt skulle göra att människor som är i Sverige utan tillstånd inte söker vård eller låter sina barn gå i skolan. Bristen på tillit och förtroende skulle starkt äventyra dessa människors rättigheter och hälsa. Det är avgörande att människor vågar söka vård, låter sina barn gå i skolan och tar stöd av socialtjänsten. Med förslaget skulle utsattheten öka och det skuggsamhälle som regeringen säger sig motarbeta växa.
I mars 2023 gick samtliga 21 fackförbund inom Saco ut med en gemensam debattartikel i SvD där vi motsätter oss förslaget om anmälningsplikt.
Senast uppdaterad: 2024-10-02
- Ämne:
- Demokrati