Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

”Det bör vara lika självklart att få ledigt för att försvara Sverige som för att studera.”

Vi kräver att reservofficerare garanteras rätt till tjänstledighet och rätt till löneutfyllnad, skriver Göran Arrius, ordförande i Saco, och Magnus Konradsson, ordförande i Förbundet reservofficerarna.

Försvaret ska rustas upp, flera regementen återinrättas och fler ska göra värnplikt. Intresset för Hemvärnet har ökat – liksom antalet ansökningar till reservofficersutbildningen.

Anfallskriget mot Ukraina är en fruktansvärd påminnelse om hur osäkert säkerhetsläget i Sveriges närområde är.

I Sverige finns idag närmare 7 000 reservofficerare. De är ständigt beredda att försvara landet i händelse av kris och krig.

En reservofficer är fast anställd av Försvarsmakten intill pensionsåldern, men jobbar till vardags i ett ”vanligt” yrke. Tjänstgöring i försvaret sker på deltid. Sedan 2012 finns det också anställda soldater, sjömän och gruppchefer som tjänstgör på deltid.

För att försvaret ska fungera optimalt krävs att reservofficerare med jämna mellanrum kan delta i övningar eller i skarpa insatser utomlands – och ansluta till försvaret i ett försämrat säkerhetsläge.

Om det ska vara möjligt krävs två saker: reservofficerare måste ha rätt till tjänstledighet när de behövs av Försvarsmakten och ha rätt till löneutfyllnad – så att de har råd att tjänstgöra.

Idag har soldater, sjömän och gruppchefer rätt till tjänstledighet för att tjänstgöra i försvaret, men inte reservofficerare. Det är något som varje arbetsgivare har rätt att besluta om.

För ett år sedan tog riksdagen beslut om att reservofficerare ska ha rätt till tjänstledighet från sina ordinarie arbeten när de tjänstgör inom Försvarsmakten. Men ännu har ingenting hänt. Så kan det inte fortsätta.

Idag har människor rätt till tjänstledighet för att studera eller prova ett annat jobb. Det bör vara lika självklart att få ledigt för att delta i försvaret av Sverige.

Frågan om tjänstledighet kan lösas relativt enkelt. Som det ser ut idag har soldater, sjömän och gruppchefen som tjänstgör inom försvaret på deltid rätt till tjänstledighet enligt lag. Detsamma bör gälla reservofficerare.

Sveriges förmåga att klara kris och krig måste öka.

Vi föreslår också att reservofficerarnas ordinarie arbetsgivare ska fylla ut deras lön när de tjänstgör i Försvarsmakten, och att arbetsgivaren får sänkt arbetsgivaravgift som ekonomisk kompensation.

Sveriges förmåga att klara kris och krig måste öka.

Vi kräver att reservofficerare garanteras rätt till tjänstledighet och rätt till löneutfyllnad.

SKRIBENTERNA

Göran Arrius, ordförande i Saco
Magnus Konradsson, ordförande i Förbundet reservofficerarna

Debattartikel publicerad i Sydsvenskan, 01/05/2022.

Publicerad: 2022-05-04

Senast uppdaterad: 2022-05-04

Ämne:
Arbetsmarknad,
Lön
Dela sidan