Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Utländska forskare och doktorander förtjänar permanent uppehållstillstånd

Den nya utlänningslagen gör det svårt för forskare och doktorander från länder utanför EU att få permanent uppehållstillstånd. Ryktet sprider sig internationellt och Sverige tappar i attraktionskraft. Och Anna Ekström (S) skjuter ifrån sig ansvaret, skriver Göran Arrius, Saco och Sanna Wolk, SULF.

Svenskt näringsliv, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Sveriges universitetslärare och forskare (SULF), Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) är några av de organisationer som har uppmärksammat både utbildningsminister Anna Ekström (S) och andra ansvariga politiker om att Sveriges framtid som kunskapsnation hotas av de nya reglerna i utlänningslagen.

Vad gör Anna Ekström (S)? Skjuter ifrån sig ansvaret.

Regeringen måste agera

Den nya utlänningslagen gör det svårt för forskare och doktorander från länder utanför EU att få permanent uppehållstillstånd. Och utan ett permanent uppehållstillstånd är det svårare att få en tillsvidareanställning på såväl universiteten som inom näringslivet. De flesta doktoranderna och forskarna som drabbas av de nya reglerna finns inom medicin, naturvetenskap och teknik.

 

Problemet är bara att det är regeringen som äger de regler och det finansieringssystem som gör utlänningslagen till ett så stort problem.

 

Områden som är nycklar för Sverige som kunskapsnation – om vi vill lösa viktiga framtidsutmaningar som klimatet, medicinska utmaningar och också ligga i framkant för teknisk innovation. Ska Sverige vara ett av världens främsta forsknings-och innovationsländer och en framstående kunskapsnation måste regeringen arbeta för det. Och då måste vi kunna attrahera de främsta i framtidsområdena.

Sverige tappar i attraktionskraft

Den nya utlänningslagen försvårar för utländska forskare att fortsätta forska och arbeta i Sverige oavsett hur briljanta de är. Och ryktet sprider sig internationellt – Sverige tappar i attraktionskraft för de som är intresserade av att göra forskarkarriär. Nu när valet står mellan medicinska och tekniska toppuniversitet i USA och England, får Karolinska institutet och KTH plötsligt en ännu större utmaning att locka de bästa doktoranderna och forskarna. Det kommer att slå direkt mot Sverige som ledande kunskapsnation.

I en intervju säger utbildningsminister Anna Ekström att lösningen inte är att ändra i utlänningslagen (SVT 31/1). Hon vill i stället fortsätta dialogen med universiteten om längre och tryggare anställningar inom akademin. Vilket är ett fint sätt att försöka skjuta ansvaret från regeringen till universiteten. Problemet är bara att det är regeringen som äger de regler och det finansieringssystem som gör utlänningslagen till ett så stort problem. Det är inte universiteten.

Ändra utlänningslagen

Låt oss vara tydliga. Saco och SULF ser oerhört positivt på all utveckling som ger tryggare anställningar på universiteten. Vi har länge drivit på för att regeringen ska ta bort specialreglerna som gör att universiteten kan tidsbegränsa anställningar i betydligt större utsträckning än andra arbetsgivare samt att regeringen tar bort möjligheten för universiteten att ge forskare och doktorander stipendier i stället för anställningar. Men Anna Ekström och regeringen gör inget av det heller. Det läggs bara till den stora löftesbanken med tomma ord.

Att doktorander och forskare inte längre kan få permanent uppehållstillstånd behöver lösas här och nu, av regeringen. Villkoren för personer med spetskompetens måste vara förutsägbara och långsiktiga för att Sverige ska kunna konkurrera om de bästa förmågorna, för att Sverige ska ha en position som ledande kunskapsnation. Det är dags för Anna Ekström och regeringen att gå från ord till handling och ta sitt ansvar. Det är dags för en ändring i utlänningslagen för doktorander och forskare.

Göran Arrius

Ordförande Saco, ordförande Folk och försvar

Sanna Wolk

Förbundsordförande Sulf

Debattartikel publicerad i Altinget, 10/02/2022.

Publicerad: 2022-02-10

Senast uppdaterad: 2022-02-10

Ämne:
Arbetsmarknad,
EU,
Forskning
Dela sidan