Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Vilka är de långtidsarbetslösa akademikerna?

Akademiker har generellt en stark ställning på arbetsmarknaden som kännetecknas av hög sysselsättning och låg arbetslöshet. Samtidigt finns stora utmaningar kopplat till den höga och ihållande långtidsarbetslösheten. En stor andel av de akademiker som är inskriva på arbetsförmedlingen har långa arbetslöshetstider.

I rapporten Vilka är de långtidsarbetslösa akademikerna? redovisar Saco hur långtidsarbetslösheten för akademiker fördelade sig mellan olika grupper och hur långtidsarbetslösheten utvecklats i närtid.

Akademiker har generellt goda förutsättningar på arbetsmarknaden och har historiskt haft relativt låga arbetslöshetstal. Samtidigt är andelen långtidsarbetslösa akademiker som andel av de arbetslösa nästan lika stor som inom grupper med lägre formell utbildningsnivå. Under 2023 hade i genomsnitt 37 procent av de arbetslösa akademikerna varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen i 12 månader eller längre, vilket motsvarade närmare 28 600 personer. Äldre akademiker och akademiker födda i Asien och Afrika är överrepresenterade bland de långtidsarbetslösa.

Under det gångna året antalet långtidsarbetslösa akademiker blivit fler. I juli 2024 hade drygt 31 500 akademiker varit arbetslösa i minst tolv månader, vilket motsvarar en ökning om 11 procent jämfört med samma månad föregående år. Givet den svaga konjunkturutvecklingen finns en risk att långtidsarbetslösheten för högutbildade fortsätter att öka.

Tre åtgärder för att minska långtidsarbetslösheten:  

  • Öka satsningarna på utbildning  

Utbildningsinsatser är viktigt för att långtidsarbetslösa ska kunna matchas till ett arbete. Fler långtidsarbetslösa akademiker behöver få tillgång till reguljära studier på högskolan. Ett ökat nyttjande av uppdragsutbildningar och kompletterande utbildningar på högskolan, i synnerhet för invandrade akademiker, är viktigt för att förbättra långtidsarbetslösas möjligheter till arbete och möta arbetsmarknadens behov.  

  • Nyttja subventionerade anställningar i högre omfattning 

För personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är praktik eller olika typer av subventionerade anställningar ett viktigt verktyg för att möjliggöra en övergång till arbete utan stöd. Fler behöver ta del av subventionerade anställningar, i synnerhet i yrken som har krav högskolekompetens, där nyttjandet av subventionerade anställningar generellt är lågt. För att möjliggöra detta krävs att taket för de löner som subventioneras höjs.  

  • Ge mer resurser till personligt stöd och uppföljning 

Att bryta långtidsarbetslöshet kräver att arbetssökande får ta del av lämpliga insatser i rätt tid. Därför kan ett utökat lokalt stöd behövas. Mer personalintensiva förmedlingsinsatser kan innebära att resurstilldelningen till Arbetsförmedlingen behöver öka. De långtidsarbetslösa är inte en homogen grupp. I statistiken ryms människor med utländskt ursprung som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden likväl som svenskfödda äldre som förlorat jobbet av konjunkturskäl men har svårt att ta sig tillbaka in. De är då i behov av helt olika slags insatser. Det är därför särskilt viktigt med individuellt anpassat stöd.  

Kontaktperson

Gilbert Fontana Utredare arbetsmarknadsfrågor gilbert.fontana@saco.se
Publicerad: 2024-10-15

Senast uppdaterad: 2024-10-15

Ämne:
Arbetsmarknad,
Samhällsekonomi
Dela sidan