Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Samhällsekonomisk utblick – Ekonomiska beslut i en klimatkris

Utsläppen av koldioxid har gjort att den globala medeltemperaturen har stigit och medfört klimatförändringar. Utmaningarna är många då de höga utsläppsnivåerna är en konsekvens av våra ekonomiska aktiviteter. Klimatomställningen påverkar samhällsekonomin och får konsekvenser för hela samhällets utveckling. Hur och på vilka sätt kommer att diskuteras på Makro, Sacos samhällsekonomiska forum den 28 augusti.

Experterna svarar:

Hur påverkar klimatkrisen samhällsekonomin? 

Uppvärmningen har redan medfört klimatförändringar som har fått tydliga effekter på levnadsvillkoren och samhällsekonomin i flera länder. Många länder har permanenta utgifter kopplade till stigande havsnivåer, torka, översvämningar och allt kraftigare orkaner. Även i Europa möter flera länder ökade kostnader på grund av slumpmässiga extrema väderhändelser. Konsekvenserna av klimatförändringarna är mycket ojämnt fördelade mellan individer, länder och regioner.  

En minskning av utsläppen måste ske successivt genom ökade priser på koldioxid, förändrade beteenden på individnivå, investeringar på företagsnivå och klimatpolitiska insatser på landnivå. Klimatomställningen påverkar samhällsekonomin och får konsekvenser för hela samhällets utveckling. 

På vilket sätt påverkas vi långsiktigt av klimatkrisen och de samhällsekonomiska konsekvenserna?

Trots att det är svårt att helt bedöma de långsiktiga klimateffekterna och de samhällsekonomiska effekterna, är det tydligt att den globala uppvärmningen har fört in nya risker i det ekonomiska systemet. Riskerna kan samlas i tre grupper: fysiska risker, omställningsrisker och tröskeleffekter. 

Fysiska risker innebär att exempelvis extrema väderhändelser slår ut fabriker och försvårar transporter som gör att arbetslösheten ökar, inflationen ökar och den ekonomiska aktiviteten avtar.  

Omställningsrisker hänger ihop med kraven att nå FN:s klimatmål. Minskningen av utsläppen kommer att påverka alla individer och företag på något sätt, för nästan alla ekonomiska aktiviteter genererar koldioxidutsläpp. 

Med tröskeleffekter avses effekter som kommer efter en viss temperaturhöjning och som inte går att ändra. Det är mycket svårt att förutse hur en sådan värld kommer se ut och vilka konsekvenserna blir för samhällsekonomin.  

Vilka samhällsekonomiska beslut krävs för att minska klimatkrisen?  

Grundorsaken till klimatproblemet är att det utan klimatpolitik är gratis att släppa ut växthusgaser. Individer och företag tar inte hänsyn till att utsläppen har negativa effekter för andra och gör att de samhällsekonomiska kostnaderna ökar.  
Det går inte att förbjuda alla utsläpp på en gång. En minskning måste ske successivt genom ökade priser på koldioxid, förändrade beteenden på individnivå, investeringar på företagsnivå och klimatpolitiska insatser på landnivå. Klimatpolitiken kan utformas för att påverka alla delar och har således flera inneboende utmaningar.

Saco och Sacoförbunden efterfrågar en mer offensiv och vetenskapligt underbyggd klimatpolitik, för att klara klimatmålen. 

Den 28 augusti på Sacos samhällsekonomiska forum Makro diskuteras klimatomställningens utmaningar för individen och samhället på temat ”Ekonomiska beslut i en klimatkris”. 


 

Kontaktperson

Publicerad: 2024-08-26

Senast uppdaterad: 2024-08-26

Ämne:
Klimat,
Samhällsekonomi
Dela sidan