Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Dags att lära dig hitta i den nya regelstrukturen!

I samband med Skyddsombudens dag 2024 uppmärksammar vi den omfattande förändringen av Arbetsmiljöverkets regelstruktur. På denna sida har vi sammanställt värdefull information och länkar till dig som är skyddsombud. Vi fick även en kort pratstund med Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Saco intervjuar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw om den omfattande förändringen av Arbetsmiljöverkets regelstruktur.

Kan du inte se videon?

Vi bäddar in våra filmer från vår YouTube-kanal. För att kunna se denna film på vår hemsida, behöver du godkänna samtliga cookies på saco.se.

Vill du inte acceptera cookies, går filmen att se på YouTube: Klicka här för att se Sacos intervju med Lars Lööw. 

Ny regelstruktur träder i kraft 1 jan 2025

Arbetsmiljöverket har under flera år arbetat med att skapa en ny regelstruktur som träder i kraft den 1 januari 2025. Den nya regelstrukturen är en del av Arbetsmiljöverkets regelförnyelse och syftar till att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda deras regler.

För att uppnå detta har Arbetsmiljöverket språkligt bearbetat alla paragrafer och sorterat in dem i 15 större föreskriftshäften. Det är en minskning från dagens 67 tunnare häften. I många fall blir ett av dagens separata föreskriftshäften i stället ett kapitel i de nya större föreskriftshäftena. Förändringen innebär också att alla föreskrifter får nya namn och nummer.

Arbetsmiljöverket har haft intentionen att reglerna ska behålla samma krav och skyddsnivåer som innan. Det finns dock ett undantag och det är AFS 2023:3 som riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Där har det tillkommit nya regler, läs mer här om du är berörd.

Den nya regelstrukturen visualiseras i en översiktsbild där de grundläggande reglerna är föreskrifter som alla arbetsgivare behöver ta del av:

AFS 2023:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar

AFS 2023:2 Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar

Reglerna i nytt digitalt format

Kopplat till den nya regelstrukturen har Arbetsmiljöverket också valt att digitalisera reglerna.

Föreskrifterna finns fortfarande kvar som PDF och i tryckt format men kommer nu även att finnas digitalt, vilket gör reglerna mer tillgängliga. Det går till exempel att ta del av reglerna via mobilen eller en läsplatta samt att få texten uppläst eller förstorad. Det blir också lättare att söka bland föreskrifter och allmänna råd.

Börja nu!

De nya föreskrifterna finns redan tillgängliga på Arbetsmiljöverkets hemsida vilket gör det möjligt att börja orientera sig så man får en helhetsbild av den nya strukturen.

  • Ta del av information, presentationsmaterial och filmer om regelförnyelsen på av.se
  • Börja öva på att hitta i den nya strukturen - gör dig bekant med hur den är uppbyggd. 
  • Gör dig hemmastadd med hur du söker och var du hittar det du ofta använder.
  • Tänk på att du kan skapa länksamlingar som du kan dela med andra på arbetsplatsen.
  • Testa paragrafnyckeln - där kan du se var paragraferna i de nuvarande föreskrifterna har hamnat i de 15 nya föreskrifterna.
  • Kom ihåg att alla namn och nummer på föreskrifterna kommer att ändras. Har du informationsmaterial, rutiner eller andra arbetsmiljödokument som behöver uppdateras är det dags att sätta i gång.
  • En del av dagens allmänna råd har tagits bort eller förkortats. Däremot kommer det finnas stödjande material för den som ska använda och följa föreskrifterna. Materialet kommer finnas tillgängligt i form av olika ämnessidor  som är kopplade till reglerna.
  • Om det är något i dagens allmänna råd som du tycker är särskilt tydligt och användbart, men som kommer tas bort vid årsskiftet, kan det vara bra att spara ner det.
  • Arbetsmiljöverket har bearbetat språket och det kan därför finnas nya skrivningar. Om du tycker att man kan läsa in förändringar av regelverket i de här språkliga bearbetningarna kan det vara bra att komma ihåg att Arbetsmiljöverkets utgångspunkt är att det inte ska vara ändringar i krav eller skyddsnivå. 

Kontaktperson

Publicerad: 2024-10-16

Senast uppdaterad: 2024-10-23

Ämne:
Arbetsmiljö
Dela sidan