ABC för utställare
-
Stockholm
25 381 besökare (12.643/12 738)Malmömässan
4 909 besökareStatistiken stämmer inte helt överens med siffran i utställarportalen eftersom denna inte innehåller manuella incheckningar.
Besökarutvärdering
Här kan ni läsa mer om vad besökarna tyckte om förra årets mässor.
Hur vi kommunicerar med besökarna
Skolorna
Vi bjuder in samtliga gymnasieskolor i landet genom deras studie- och yrkesvägledare. Dessa skapar ett skolkonto i Sacos skolportal där de administrerar sin bokning och kan stötta sina elever. Skolportalen innehåller all information skolorna behöver inför mässbesöket. Skolorna bokar gratis gruppbiljetter.Eleverna
Eleverna får tillgång till sina biljetter genom att registrera sig vid skolans unika registreringslänk. Vi får då tillgång till elevernas kontaktuppgifter och kan förse dem med relevant direktinformation inför besöket. -
Svenska lärosäten är oftast anslutna till EMIL/SUSANavet. Läs mer nedan. Om ni är det kan ni importera era utbildningsprogram i utställarportalen (under Digitalt > Utbildningar). Ni som inte är anslutna lägger till era utbildningar manuellt.
Vad är EMIL?
EMIL är en gemensam standard för beskrivning av utbildningar, utbildningsanordnare och utbildningstillfällen. EMIL-standarden beskriver hur utbildningsanordnaren ska strukturera sin information och vilken information som måste finnas med innan den skickas till Skolverkets SUSA-navet.
Standarden är generell och passar för alla utbildningar inom alla skol-/utbildningsformer och nivåer, från förskola till universitet och högskola. Den syftar till att strukturera information om utbildningar för att underlätta valet av utbildning och utbildningsanordnare för den som vill börja studera. Men informationen används också av till exempel studie- och yrkesvägledare.
Standarden har använts sedan 2005 och togs fram på regeringsuppdrag av Skolverket tillsammans med Högskoleverket och VHS (numera UHR), Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen. Den har sedan dess reviderats och förnyats regelbundet. Idag är det fler aktörer som ingår i samarbetet med att hålla standarden uppdaterad och aktuell. SUSA-navet – är en databas som varje dygn hämtar filer med utbildningstillfällen från bl.a. UHR, MYH och Folkhögskolorna som i sin tur hämtar informationen från utbildningsanordnarnas egna utbildningsdatabaser där informationen finns strukturerad enligt EMIL-standarden. Navet har ett s.k. API som gör uppgifterna tillgängliga för externa aktörer, både offentliga och privata. Vem som helst kan bygga en app, webbplats eller annan tjänst baserat på detta innehåll. Några exempel är Utbildningsinfo.se, Saco Studentmässor, Studentum och Blocket utbildning.
Viktigt att tänka på!
Väldigt många sökningar görs även när det inte är ansökningstid. Därför är det viktigt att omgående uppdatera den egna utbildningsdatabasen med planerade utbildningstillfällen, annars hittas utbildningen inte av sökmotorerna och utbildningen ”finns inte”. Informationen behöver inte vara komplett från början, det går bra att uppdatera allteftersom.
Hur används EMIL-informationen på Saco Studentmässa?
Med vårt sökverktyg (webb och app) kan besökarna söka efter vilka utställare som tillhandahåller ett visst utbildningsprogram. I träfflistan visar vi utbildningsanordnarnas namn, utbildningsprogrammets namn och länk till den webbsida som finns inlagd i utställarens utbildningsdatabas (oftast programsidan). Dessutom visas den sammanfattande information som är upplagd om utbildningen.
Det som är viktigt att uppdatera i egna utbildningsdatabasen inför mässorna är utbildningstillfället med utbildningens namn och tillhörande taggar (ämneskategori). Så om övrig information inte är klar då gör det inget. Syftet är att göra er utställare sökbara efter utbildning.
På er adminsida i MINT Manager kan du med en knapptryckning välja om du vill visa er pågående utbildningsprogram eller kommande hösttermins utbud.
Vem uppdaterar ”utbildningsdatabasen” hos er? Vem ska du prata med?
Om du inte vet vem på lärosätet som ansvarar för EMIL-uppdateringarna kan du kontakta
- UHR: xml-support@uhr.se
- Folkhögskolorna, kontakta olen@sverigesskolverketfolkhogskolor.se
- Yrkeshögskolan bork@myh.se,
Folkhögskolornas information på www.folkhogskola.nu är uppdaterad och stämmer hälsar Fredrik Ohlén på Sveriges Folkhögskolor. Det är den info som exporteras till SUSA-navet.
Vi är EMIL idag:
EMIL hålls ihop av Svenska institutet för standarder, SIS men flera organisationer deltar i arbetet med att förvalta och utveckla EMIL- standarden och tillhörande material inom EMIL-samarbetet.
- Arbetsförmedlingen
- Blocket utbildning
- Educations media group
- IST AB
- Ladokkonsortiet
- Myndigheten för yrkeshögskolan
- Skolverket
- Sveriges folkhögskolor
- Universitets- och högskolerådet
SIS tekniska kommitté 450 It-standarder för utbildningssektorn ansvarar för standarden.
Läs mer på kommitténs hemsida (https://www.sis.se/standardutveckling/tksidor/tk400499/sistk450/).
-
Saco
Projektledare: Claudia Kours, studentmassa@saco.se, 070-266 25 76
-
Digital presentation på Sacomässan.se ingår för alla montertyper.
Enbart golvyta
Endast golvytan och inget annat ingår. El och eventuella skiljeväggar beställs separat tillsammans med annan inredning i mässanläggningarnas webbshopar som nås via länk på utställarportalens startsida.
Detta ingår i monterpaketen
Samma innehåll gäller för Stockholm och Malmö. Workman (Kistamässan) och Malmö MässService (Malmömässan hanterar val av inredning och beställningar av monterbyggnation.
Monterpaket 9 kvm och uppåt
Vitmålad trävägg
Förråd 1x1m
Hyrmatta 50x50cm valfri färg
Möbler fritt val från ett urval av inredning enligt spec på Workmans och Malmö MässService beställningssidor
1st spotlight per lpm vägg
1st elanslutning
StädningRamp ingår inte
Budgetmonter (4 och 6 kvm)
Väggmodul ALU 2 m och ALU spetsdiagonal 2 m eller 4 st Väggmodul trä
Hyrmatta 50x50
1 elanslutning
2 spotlights lång arm
skylt 70x100
1 infodisk vit
1 barstol
Broschyrställ
StädningPlats i samlingsmonter med gemensamt ämne
Ca 2x2m yta mot en vägg
Hyrmatta 50x50
1 elanslutning
2 spotlights lång arm
skylt 70x100
Barbord
1 barstol
Städning -
Utställare på Saco Studentmässor har möjlighet att boka till korta föreläsningar på båda mässorter (20 minuter långa). Seminarieprogrammet kommuniceras till de besökande skolorna som preliminärt pdf-program i mitten av oktober, sedan i Sacomässan.se som används som mässguide och där besökarna kan filtrera och favoritmarkera, från 1 november. Dessutom per mejl och till skolorna i Sacos skolportal och på skyltar och programblad under mässan.
Programmets i Sacomässan.se visar bild och beskrivningstext som ni lägger in.
Senast uppdaterad: 2024-10-18