Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Var tredje elev ångrar sitt gymnasieval

I veckan funderar 100 000 niondeklassare på sitt gymnasieval. En tredjedel kommer att ångra valet. En fjärdedel hoppar av eller får ofullständiga betyg som begränsar möjligheten till vidareutbildning. Nu vill Sveriges Elevkårer och Saco Studentråd se en kraftig satsning på studie- och yrkesvägledning.

Enligt Skolverket ansvarar idag en studie- och yrkesvägledare i högstadiet på egen hand för 501 elever. Vidare visar en undersökning från Sveriges Elevkårer och Lärarnas Riksförbund att en tredjedel av gymnasieeleverna ångrar sitt val. 

 - Det är en alldeles för hög siffra. Elever som valt en utbildning de inte trivs med kommer heller inte vara motiverade att plugga. Det kan förklara varför så många hoppar av, eller går ut med ofullständiga betyg, säger Emil Gustavsson, ordförande för Sveriges Elevkårer.

För att fler ska kunna välja rätt utbildning från början vill Sveriges Elevkårer och Saco Studentråd att regeringen satsar resurser för en utökad för studie- och yrkesvägledning. 

- Många elever får helt enkelt inte den vägledning de behöver. Ingen ska behöva ångra sitt studieval, varken nu eller i framtiden. Gymnasievalet är grunden för potentiella högskoleutbildningar och elever har rätt till en god studievägledning för att förstå de framtida konsekvenserna valet kan få, säger Kristin Öster, ordförande i Saco Studentråd.

Saco Studentråd och Sveriges Elevkårer menar att en fungerande studie- och yrkesvägledning även är en förutsättning för att en breddad rekrytering till högskolan.

- Många utbildningar på högskolan domineras av studenter med akademikerföräldrar. Skolan måste ta sitt ansvar för att alla studenter, oavsett bakgrund, ska se högskolan som ett tillgängligt framtida alternativ. En utökad studie- och yrkesvägledning är ett första steg, säger Kristin Öster.  

För frågor och kommentarer från Emil Gustavsson,
070 109 0317 eller emil.gustavsson@sverigeselevkarer.se

För frågor och kommentarer från Kristin Öster:
070 712 70 41 eller kristin.oster@saco.se

Publicerad: 2015-02-12

Senast uppdaterad: 2015-02-19

Dela sidan