Utlandsstudier
Några tips inför planeringen av dina utlandsstudier
Olika sätt att plugga utomlands
Delta i utbytesprogram
Du kan delta i utbytesprogram om du studerar vid ett universitet eller en högskola i Sverige. Kurserna som du läser utomlands inom utbytesprogrammet räknas som en del av din utbildning och du får svenska högskolepoäng för dem. Din institution hjälper dig med mycket av det administrativa och du behöver inte betala terminsavgift till universitetet eller högskolan utomlands.
Läs om utbytesprogram på studera.nu
Åka på egen hand (freemover)
Du kan läsa en hel utbildning och ta en examen utomlands. Oftast är det förknippat med stora kostnader, så ta reda på så mycket som bara möjligt. Viktigt att veta är att vissa yrken är reglerade och den som vill arbeta inom yrket måste ha autorisation eller legitimation. Advokat, revisor, läkare och tandläkare är sådana exempel. Läs gärna på Yrken A-Ö vad som gäller för den utbildning du funderar på. På våra yrkessidor kan du också ställa frågor till Sacos förbund, som är experter på sina yrken. Det är jätteviktigt att du tar reda på vad som gäller så att du inte skaffar dig en utbildning utomlands som du sedan inte kan använda hemma.
Här finns en bra checklista för dig som vill planera på egen hand på Studera.nu
Så här hittar du utbildningarna
Ambassaden för det land där du vill studera kan ge information om vilka universitet och högskolor som finns i landet. Förmedlare av utländsk utbildning kan hjälpa dig också. Du hittar många av dem på Sacomässan.se (filtrera på Study & work abroad)
I många länder betalar man terminsavgifter för att få studera medan det i andra kan vara gratis som i Sverige. Andra kostnader som kan bli aktuella i samband med ansökan är språktester och andra tester, översättning av betyg, ansökan om visum och liknande. Dessutom behöver man ofta ett bra försäkringsskydd som också kan kosta en del.
Om du studerar inom ramen för ett utbytesprogram regleras oftast eventuella terminsavgifter i avtalen mellan lärosätena eller via stipendier som kan täcka kostnaderna.
Finansiering
Man kan finansiera många utbildningar med hjälp av studiemedel från CSN. För att det ska vara möjligt måste utbildningen uppfylla vissa krav. Se här hos CSN vad som gäller.
Stipendier
Vad kan stipendierna gälla för?
Stipendier för studier kan vara bidrag för t.ex. kurslitteratur och terminsavgifter, bostadshyra, praktikperioder, rrsor och examensarbeten eller forskningsprojekt. Det finns också stipendier att söka för dig som är aktiv inom idrott eller kultur.
Här kan du hitta stipendier
Stipendiefonderna är ofta knutna till din bostadsort, kommun, landsting eller socken. Oftast finns kriterier kring ålder, kön, social bakgrund, maxinkomster etc.
Biblioteken i din hemort eller kommun brukar kunna hjälpa med information om hur du går tillväga när du skall börja söka efter stipendier. På biblioteken finns även Stipendiehandboken, en gedigen informationsguide som ger dig handledning om hur du framgångsrikt ansöker om stipendier för dina utlandsstudier.
Flera av förmedlarna av utlandsstudier du hittar i Saco Studentmässors utställarlista har bra information om stipendier, så kolla deras hemsidor.
Studera.nu – bra info om att studera utomlands
Massor av bra information både för dig som vill åka på egen hand eller genom utbytesstudier. Till Studera.nu
Filmade seminarier om utlandstudier från Saco Studentmässa
På vår Youtubekanal finns flera bra filmade seminarier om utlandstudier. Till spellistan på kanalen
Senast uppdaterad: 2020-03-09