Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Djursjukskötare

En djursjukskötare är en sjuksköterska för djur. Djursjukskötaren vårdar och rehabiliterar sjuka och skadade djur, samt bedömer djurs hälsotillstånd och kommunicerar med djurägare om den omvårdnad som krävs för att de ska bli friska.

Kort om djursjukskötare


Djursjukskötare vårdar och rehabiliterar sjuka och skadade djur, främst häst, hund, katt och andra sällskapsdjur. De assisterar veterinärer vid operationer, ansvarar för narkos och utför enklare laboratorieanalyser.

Djursjukskötare ansvar ofta också för journalföringen och informerar djurägaren om efterbehandling och rehabilitering. De arbetar främst på djursjukhus eller djurkliniker, men anställning hos privatpraktiserande veterinärer förekommer också.

Det treåriga djursjukskötarprogrammet kombinerar teori och praktik för att lägga en solid grund för ett arbete inom djursjukvården. Efter examen finns möjlighet att ansöka om legitimation hos Jordbruksverket som djursjukskötare.

 
Djursjukskötares jobb


Djursjukskötares lön

Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 var medianlönen för nyexaminerade djursjukskötare 28 500 kr/mån. Efter 10 år i arbetslivet tjänar de flesta djursjukskötare cirka 35 100 kr/mån.  

På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för många olika högskoleutbildningar.

Finns det jobb för djursjukskötare?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: liten konkurrens 
Prognos för nyexaminerade till år 2028: liten konkurrens 
 
Prognosens osäkerhet uppskattas till 2 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. 

Arbetsförmedlingen (2022) bedömer att det är mycket liten konkurrens om jobbtillfällen för djursjukskötare och att förutsättningarna för att få jobb är fortsatt bra om tre år. 

Läs om jobbchanserna i Sacos arbetsmarknadsprognos Framtidsutsikter samt Naturvetarnas arbetsmarknadsinformation för utbildade med djurkompetens.

Vad jobbar djursjukskötare med?

Djursjukskötare arbetar främst med omvårdnad av häst, hund, katt och andra sällskapsdjur på djursjukhus och djurkliniker. De utför självständigt viss behandling, vaccination och undersökning. Djursjukskötare förbereder djuren för operativa ingrepp och övervakar narkos. De tar prover och gör enklare laboratorieanalyser, samt hanterar och kontrollerar behandlingsutrustning samt säkerställer hygienen.

Arbetet är ett praktiskt omvårdnadsarbete, som framför sker allt på en klinik eller ett djursjukhus. Ett gott handlag med såväl djur som djurägare krävs.

Djursjukskötare har också ofta ansvar för journalföring och utbildar djurägare när det gäller allmän vård och skötsel samt efterbehandling eller rehabilitering. Det finns idag ca 1 900 djursjukskötare med legitimation. Utbildning till djursjukskötare

Utbildning till djursjukskötare


Om utbildningen

Djursjukskötarprogrammet förbereder för ett arbete inom djursjukvården och ger behörighet att ansöka om legitimation hos Jordbruksverket som djursjukskötare. Förutom kunskap om husdjurens anatomi, fysiologi och beteende är djuromvårdnad, sjukdomslära, vårdhygien, rehabilitering och anestesiologi tongivande inslag. Dessutom studeras djursjukvårdens drift och planering, statistik samt kommunikation och rådgivning.

Under hela utbildningen tränas studenterna på att tillämpa sina kunskaper praktiskt och en stor del av utbildningen är verksamhetsförlagd. Vetenskaplighet och social förmåga är viktigt för att bli en bra djursjukskötare.

Hur lång är utbildningen?

En kandidatexamen i djuromvårdnad innebär tre års heltidstudier (180 högskolepoäng).

Vilka inriktningar och vidareutbildningar finns?

Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. För mer information se www.slu.se.

Här kan du studera

Djursjukskötarprogrammet finns på SLU, men det finns också möjlighet att studera utomlands i exempelvis Norge och Storbritannien.

Behörighet

Se information om behörighet på SLU:s webb.

Efterfrågan på djursjukskötare är stor, men det är svårt att komma in på den svenska utbildningen. Det går att studera utomlands och få svensk legitimation. Mer information om vad som gäller om du är utbildad inom EU eller utanför EU finns på Jordbruksverket webb.

Utlandsstudier

Det finns möjlighet att läsa delar eller hela utbildningen utomlands. Kontakta SLU för information om den svenska utbildningen och Jordbruksverket om möjligheten att få svensk legitimation. På Jordbruksverkets webb finns information om vad som gäller om du gått en utbildning utomlands.

Har du en utländsk examen?

För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se

Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.

Do You Have a Foreign University Degree?  

If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.  

Read more on www.uhr.se 

The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education. 

 


 


Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Naturvetarna

www.naturvetarna.se
Publicerad: 2014-06-23

Senast uppdaterad: 2023-11-22

Dela sidan