Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Förskollärare

Som förskollärare arbetar du på en förskola med barn mellan 1-6 år. Du står för fantasi och lekfullt lärande, oavsett om det handlar om matematik eller att prova på att läsa och skriva. Förskolans verksamhet bygger på barns nyfikenhet och lust att lära. Det passar dig som vill arbeta med barn och möta barns behov av omsorg samt skapa förutsättningar för deras lärande och utveckling genom lek och skapande verksamhet.

Kort om förskollärare

Som förskollärare gör du små barns vardag meningsfull och lärorik. Det är ett omväxlande arbete med ledaransvar. Du jobbar med barn i åldrarna ett till sex år.

 

Jobbet


Vad jobbar en förskollärare med?

Förskollärare arbetar oftast i arbetslag tillsammans med andra yrkesgrupper exempelvis barnskötare, fritidspedagoger och annan personal. Förskollärare är ansvariga för att planera, genomföra, utvärdera och utveckla den pedagogiska verksamheten. Med läroplanen som bas arbetar förskolläraren med barn i grupp, men ser samtidigt till att varje enskilt barn får utmaningar som passar deras ålder, erfarenheter och kunskaper. Det sker genom att skapa möjlighet till utforskande, lek och lärande där barnens inflytande ges utrymme. Barnen utvecklar sin fantasi, bland annat genom lek, samtal, sång och musik, drama, bild och form. Barnen lär av varandra och i samspel med andra människor lär de sig ta ansvar.

Vilken lön har förskollärare? 

Medianlönen för en förskollärare i kommunal sektor i 2021 års löneläge är 33 650. Ingångslön är ca 31 000. Ca 10 år efter examen är den 32 300 och 20 år efter examen är den ca 33 800. 

Finns det jobb för förskollärare? 

Det är liten konkurrens om jobben - det finns fler jobb än utbildade och brukar vara förhållandevis lätt att få jobb.

Utbildning


Inom förskollärarprogrammet läser du ämnet utbildningsvetenskap där du lär du dig hur du kan undervisa yngre barn i ämnen som ingår i förskolans läroplan som språk, naturvetenskap, matematik och teknik. Du lär dig också undervisa kunskaper i ett ämne genom praktiska eller estetiska moment som till exempel lek, skapande med färg och form, musik och sång eller drama.

Du får också lära dig hur du kan skapa stimulerande miljöer för barn som inbjuder till lek och lärande. Du lär dig hur du planerar, genomför och utvärderar barns lärande i förskolan. Du får både praktiska och teoretiska verktyg för att synliggöra och följa ditt eget och barnens lärande, till exempel genom pedagogisk dokumentation, liksom för att bedöma och utveckla processer för lärande.

En del av din utbildning är verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och innebär att du deltar i en förskolas verksamhet med stöd av en erfaren handledare.

Utbildningens längd

Programmet ges på heltid under 3,5 år (7 terminer).

Utbildningen leder till en förskollärarexamen som omfattar 210 högskolepoäng.

Här kan du studera

Ett flertal lärosätena i landet erbjuder förskollärarutbildning. På Studera.nu finns samlad information om exempelvis var du kan studera, olika utbildningsvägar, i den så kallade Förskollärarutbildningsguiden.

Vidareutbildning  

Du kan vidareutbilda dig genom en Masterprogram i förskoledidaktik som sedan även ger behörighet till en forskarutbildning.  

Speciallärare eller specialpedagog

För den som har en förskollärarexamen och vill fördjupa sin kunskap och förmåga att arbeta med barn och elever i behov av särskilt stöd finns möjlighet att läsa en speciallärar- eller specialpedagogutbildning om 90 högskolepoäng (1,5 år).

Speciallärarutbildningen ges, till skillnad mot specialpedagogutbildningen, med olika specialiseringar beroende på den sökandes intresse, till exempel språk-, skriv- och läsutveckling eller utvecklingsstörning.

Behörighet 

Se Antagning.se eller Studera.nu. 

Utlandsstudier 

De finns möjligheter till utbytesstudier.

Jobba i Sverige med en utländsk examen 

För att få en fast anställning som förskollärare i Sverige behöver du en förskollärarlegitimation. Har du en utländsk examen behöver du en behörighetsgivande förskollärarexamen. Skolverket är myndigheten som är ansvarig för att utföra legitimationer och bedöma utländska examina.

Jobba utomlands med en svensk examen? 

För information om vad som krävs för att jobba som förskollärare utomlands får du kontakta potentiella arbetsgivare eller myndigheter i de länder du vill arbeta.

 


Lärarförbundet är Sacos expert på förskollärare

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.
Publicerad: 2017-06-15

Senast uppdaterad: 2022-09-01

Dela sidan