Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Landskapsingenjör

Vill du bidra till att göra våra utomhusmiljöer vackra och funktionella? Landskapsingenjörer arbetar med att anlägga och förvalta exempelvis parker, lekplatser, kyrkogårdar och bostadsgårdar.

Kort om landskapsingenjör


Som landskapsingenjör kan du precis som landskapsarkitekten arbeta med gestaltning och planering av utemiljöer, men med möjlighet att fokusera lite mer på projektering och planering av själva byggandet. Landskapsingenjören har ofta en arbetsledande roll och kommuner, fastighetsföretag, kyrkogårdar, golfbanor och trädgårdsföretag är vanliga arbetsgivare.

Landskapsingenjörsprogrammet är en treårig högskoleutbildning som leder till en yrkesexamen med vattenbyggnad, landskapsvård eller kyrkogårdsförvaltning som valbara inriktningar.

Landskapsingenjörers jobb


Landskapsingenjörers lön

Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 var medianlönen för nyexaminerade landskapsingenjörer/landskapsarkitekter 33 000 kr/mån. Efter 10 år i arbetslivet tjänar de flesta landskapsingenjörer/landskapsarkitekter cirka 36 600 kr/mån. Medianlönen för alla landskapsingenjörer/landskapsarkitekter är 39 400 kr/mån.  

På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för 36 olika utbildningar.

Finns det jobb för landskapsingenjörer?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: balans 
Prognos för nyexaminerade till år 2028: balans 
 
Prognosens osäkerhet uppskattas till 4 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. 

Enligt SCB RAMS (2021) finns det i Sverige ungefär 2 000st yrkesverksamma med en landskapsingenjör-/landskapsarkitektutbildning. Naturvetarnas bedömning är att det i nuläget är stor konkurrens om jobbtillfällen för de med en utbildning som Landskapsingenjör/landskapsarkitekt. 

Det är svårare att få jobb i södra Sverige och under vinterhalvåret.

Läs mer om jobbchanserna i vår arbetsmarknadprognos Framtidsutsikter samt se Naturvetarnas arbetsmarknadsinformation för utbildade inom trädgård.

Vad jobbar landskapsingenjörer med?

Landskapsingenjörer arbetar framför allt med att anlägga och sköta olika typer av utomhusmiljöer. Att upprätta skötselplaner och arbeta för att hållbarhetsaspekterna kommer in redan vid anläggningen är viktiga uppgifter. Landskapsingenjören kan också jobba med försäljning av exempelvis marksten och lekredskap, eller som konsulter för exempelvis bygg- och anläggningsföretag.

Landskapsingenjörer arbetar ofta som arbetsledare på kommuner, fastighetsföretag, kyrkogårdar, golfbanor eller trädgårdsföretag. Vanliga befattningar är landskapsingenjör, arbetsledare, projektledare, ingenjör och trädgårdsmästare. Naturvetarna uppskattar att det finns ca 500 yrkesverksamma personer som är landskapsingenjörer eller har liknande kompetens.

På Naturvetarnas webb finns mer information om arbetsmarknaden inom trädgård.

Utbildning till landskapsingengör


Om utbildningen

Landskapsingenjörsprogrammet är en yrkesinriktad utbildning för dig som vill arbeta med utomhusmiljöer i stadsmiljö. Utbildningen har en teknikbiologisk huvudinriktning med stora inslag av ekonomi, ledarskap och organisationskunskap. Du får även kunskaper om hur byggprocessen fungerar, från skiss till upphandlingsunderlag.

Hur lång är utbildningen?

Sveriges lantbruksuniversitet erbjuder två landskapsingenjörsprogram i Uppsala och Lomma. Utbildningarna är 3 år (180 hp) och du får sedan en yrkesexamen som landskapsingenjör. Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. Det finns också viss möjlighet att fortsätta på en forskarutbildning. Läs mer på www.slu.se  

Vilka inriktningar och vidareutbildningar finns?

Under det tredje året läser du valfria kurser. Du kan inrikta dig mot till exempel vattenbyggnad, landskapsvård eller kyrkogårdsförvaltning. Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. Det finns också viss möjlighet att fortsätta på en forskarutbildning. Läs mer på www.slu.se

Här kan du studera

SLU, Lomma, Alnarp utanför Lund/Malmö. Mer information på www.slu.se

Behörighet

Se information om behörighet på SLUs webbplats.

Utlandsstudier

Det brukar finnas möjligheter till utbyte med andra länder när du studerar på grundnivå. Kontakta SLU för mer information.

Har du en utländsk examen?

För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se

Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.

Do You Have a Foreign University Degree?  

If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.  

Read more on www.uhr.se 

The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education. 


 

Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Naturvetarna

www.naturvetarna.se
Publicerad: 2014-06-24

Senast uppdaterad: 2023-11-23

Dela sidan