Musiker
Musiker arbetar med musikaliska uttryck och använder ett instrument eller sin röst för att skapa musik. Klassisk musik, folkmusik och populärmusik är huvudinriktningar för musiker. Musiker kan exempelvis arbeta som gitarrist i ett rockband, som cellist i en symfoniorkester eller som sångare.
Kort om musiker
Som musiker arbetar du med musikaliska uttryck och använder ett instrument eller din röst för att skapa musiken. Du kan spela gitarr i ett band, trumpet i en symfoniorkester eller kanske vara verksam som kompositör eller dirigent. Exempel på arbetsgivare är dansband, orkestrar inom konstmusikområdet, musikteaterinstitutioner och större ensembler där jobbet kombineras med annan form av musikalisk verksamhet. Några arbetar som lärare i musik men många saknar fast anställning och är på ständig jakt efter nya uppdrag. Det är inte ovanligt att musikern också har ett annat jobb vid sidan av för att klara sin försörjning.
Förberedande, grundläggande musikutbildning finns i gymnasieskolan inom det estetiska programmet. Den kortare utbildningen vid musikhögskolorna är två till tre år lång och den längre tre till fem år. Många kompletterar sin utbildning med ett eller flera års utlandsstudier. Det finns också en treårig utbildning till musikalartist som ges vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg.
Jobbet
Musikern kan spela i olika slags ensembler och grupper, i större och mindre orkester eller vara solist. Musikern kan också vara kompositör, arrangör eller dirigent.
Musikernas arbetsplatser varierar. Beroende på genre kan du arbeta i konsertsalar, skolor, kyrkor och studior, folkparker, på dansrestauranger, diskotek, klubbar och vid privata tillställningar. Musiker kan också arbeta på sjukhus samt inom barn och äldreomsorg.
Bland fast anställda musiker i Sverige finns det dansbandsmusiker som är anställda av så kallade orkesterbolag. Det finns också ett tiotal orkestrar inom konstmusikområdet som arbetar med fast anställda musiker. Dessutom finns några fasta musikteaterinstitutioner, samt ett antal större ensembler där musikerna ofta kombinerar orkestertjänstgöringen med någon annan form av musikalisk verksamhet på orten. Nästan alla län har en länsmusikorganisation, men bara ett fåtal har fasta ensembler. En del musiker arbetar också som lärare i musik.
Arbetstillgången och arbetstiderna skiftar. Det är ofta fråga om arbete på kvällar och helger långt från hemorten. Många musiker är utan fast anställning och är ständigt på jakt efter nya uppdrag och tillfälliga anställningar. Genomströmningen i yrket är mycket stor. Det är inte ovanligt att musikern också har en annan yrkesutövning vid sidan av musiken för att klara sin försörjning.
Förmågor som musiker behöver ha eller utveckla:
- Flexibel: Musiker behöver anpassa sig till olika framträdanden.
- Kvalitetsinriktad: Musiker måste kunna framföra låtar och musikstycken med hög kvalitet för att tillfredsställa publiken eller lyssnaren.
- Självständighet: En del musiker arbetar mycket självständigt.
- Samarbetsförmåga: Musiker som spelar i orkestrar, band eller liknande behöver kunna samarbeta med andra musiker och medverkande.
- Säljinriktad: Förmåga att söka nya uppdrag och marknadsföra sig själv är viktigt eftersom det är många som konkurrerar om uppdragen som musiker.
och
- En musiker måste ägna mycket tid åt övning och ofta arbeta kvällar och helger.
- Det är mycket hård konkurrens om arbetstillfällena.
- Många musiker reser mycket och arbetar ofta i nära samarbete med andra.
- Ljudnivåerna kan ibland bli höga. Musiker kan få problem med buller- och belastningsskador.
Utbildning
Förberedande, grundläggande musikutbildning finns i gymnasieskolan inom det estetiska programmet. Läs mer på gymnasieinfo.se.
Vid musikhögskolorna: den kortare utbildningen omfattar 120/180 högskolepoäng (2-3 år) och den längre 180/300 högskolepoäng (3-5 år). Många kompletterar också sin utbildning med ett eller flera års utlandsstudier. Läs mer på www.studera.nu samt Sveriges
Yrkesmusikerförbund, www.symf.se och Svenska Musikerförbundet, www.musikerforbundet.se
Utbildningen till musikalartist omfattar 180 poäng och är treårig. Den ges vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Lika stor vikt fäster man vid sång, skådespeleri och dans.
För populärmusiker varierar utbildningsbakgrunden mycket, många är självlärda.
Källa: Arbetsförmedlingen
www.arbetsformedlingen.se (sök på yrken A-Ö) Mer information kan du också söka hos Sveriges Yrkesmusikerförbund och Svenska MusikerförbundetSenast uppdaterad: 2014-07-01