Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Sveriges Veterinärförbund

Sveriges Veterinärförbund är ett fackförbund och en intresseorganisation för veterinärer och veterinärstuderande. Förbundet bildades 1860 och har till syfte att främja veterinärmedicinens utveckling och samtidigt ta tillvara medlemmarnas sociala och ekonomiska intressen.

Bli medlem!

Sveriges Veterinärförbund

Sveriges Veterinärförbund är ett fackförbund och en intresseorganisation för veterinärer och veterinärstuderande. Förbundet bildades 1860 och har till syfte att främja veterinärmedicinens utveckling och samtidigt ta tillvara medlemmarnas sociala och ekonomiska intressen.

Varför medlem:

  • tillgång till rådgivning och förhandlingshjälp som kan veterinärers arbetsvillkor
  • Sveriges bästa veterinärspecifika lönestatistik
  • Svensk Veterinärtidning med aktuell information
  • inkomstförsäkring som ger extra skydd vid arbetslöshet
  • uppdaterad information om professionsfrågor via Veterinärmedicinska rådet
  • rabatterat pris på Veterinärmötet
  • gratis medlemskap och försäkringar för studerandemedlemmar
  • för att medverka till veterinärmedicinens utveckling i samhället
  • för att tillvarata sina sociala och ekonomiska intressen.

Verkar för:

  • vidareutveckling av det veterinära yrket och främjande av veterinärmedicinens utveckling
  • ökad insikt hos allmänheten och politiker om betydelsen av veterinära insatser även för människors hälsa och välbefinnande
  • god djurhälsa samt ett gott djurskydd inom all djurhållning
  • en etisk godtagbar livsmedelsproduktion, där djurens naturliga behov beaktas.

Krav för medlemskap:

  • Veterinär eller veterinärstuderande

Om förbundet

Inom Sveriges Veterinärförbund (SVF) finns Veterinärmedicinska rådet, Fackliga rådet och Företagarrådet som arbetar med specifika frågor inom sina vardera områden. 

Kompetent rådgivning, inkomstförsäkring, medlemstidning och Sveriges bästa veterinärspecifika lönestatistik. Det finns många skäl till att gå med i Sveriges Veterinärförbund. Genom ett medlemskap i Sveriges Veterinärförbund bidrar du till att stärka anställningsvillkoren på svensk arbetsmarknad. Det är genom kollektivets styrka som du kan få tillgång till de individuella förmåner som facket förhandlat fram.

Förbundet arbetar kontinuerligt med att erbjuda bästa möjliga medlemsrådgivning och fackliga stöd till våra medlemmar. Utbildning erbjuds till förtroendevalda medlemmar och egna företagare. I medlemsavgiften ingår en inkomstförsäkring som ger extra ersättning vid ofrivillig arbetslöshet.

För att ge våra företagande medlemmar tillgång till professionell juridisk rådgivning i företagarfrågor har förbundet ett samarbete med organisationen Företagarna.

Svensk Veterinärtidning är landets största utgivna tidskrift för veterinärer och skickas ut tio gånger per år till alla medlemmar. Svensk Veterinärtidning har en egen hemsida där du som medlem får tillgång till publicerade artiklar, vetenskapliga arbeten, aktuella utbildningar med mera.

I förbundets Veterinärmedicinska råd (VMR) och dess sektioner arbetar våra förtroendevalda kollegor kontinuerligt med bland annat att svara på remisser som inkommer till SVF och ta fram riktlinjer för veterinärmedicinskt arbete.

SVF arrangerar regelbundet det nationella Veterinärmötet vars program utformas av förbundets fem sektioner (Smådjurssektionen, Hästsektionen, Husdjurssektionen, Sektionen för djur i forskning och Sektionen för veterinär folkhälsa). Sektionerna ligger under det Veterinärmedicinska Rådet.

Sveriges enda specialistutbildningar inom veterinärmedicin administreras och handläggs av förbundet på uppdrag av Jordbruksverket. Förbundet organiserar examinationerna av djurslagsspecialister inom hund/katt, nöt, häst och veterinär folkhälsa samt ämnesspecialister inom bilddiagnostik, dermatologi, internmedicin, kardiologi, kirurgi, odontologi, oftalmologi och reproduktion.

Sveriges Veterinärförbund deltar i Saco-federationens arbete inom olika övergripande frågor, bland annat om klimatförändringarna och hållbarhet.

SVF är medlemmar i Federation of Veterinarians of Europe (FVE) där vi även samarbetar tillsammans med övriga nordiska-baltiska länder (Norge, Island, Danmark, Finland, Lettland, Estland och Litauen). FVE driver veterinärmedicinska frågor och arbetslivsfrågor för Europas veterinärer på EU-nivå.

Publicerad: 2014-05-26

Senast uppdaterad: 2025-04-03

Dela sidan