Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Kommer du in?

Först och främst krävs att du uppfyller kraven på behörighet – grundläggande behörighet och särskild behörighet. Sedan gäller det att ditt meritvärde räcker i konkurrens med andra sökande.

Behörighet

Börja med att ta reda på om du är behörig till de utbildningar du är intresserad av att söka till.

Du behöver ha det som kallas grundläggande behörighet. Sedan finns också särskilda behörighetskrav eller områdesbehörigheter som innebär att olika utbildningar har olika krav på vilka kurser från gymnasiet man måste ha läst för att vara behörig till en viss utbildning..

Eftersom gymnasieskolan har sett lite olika ut så finns det olika regler för behörighet som beror på när du gick ut gymnasiet. Här kan du läsa om behörighet på Studera.nu.

Andra vägar till behörighet

Du kan bli behörig till en utbildning trots att du inte har gymnasiebetyg eller andra formella meriter. Högskolan eller universitetet kan bedöma din så kallade reella kompetens och fatta beslut om att du är behörig till en specifik utbildning.

Läs här vad som gäller.

Om dina betyg/ditt meritvärde inte räcker?

Högskoleprovet kan vara ett alternativ om betygen inte räcker

OBS! Högskoleprovet ger dig inte behörighet till högskolestudier, utan är bara ett sätt att öka dina chanser att komma in på en utbildning du redan har behörighet till.

Läs om högskoleprovet

Alternativ antagning kan vara ytterligare en väg in när betygen inte räcker

Till vissa utbildningar, kan det också finnas något som kallas alternativ antagning och det brukar innebära att de sökande får göra tester, intervjuer och liknande som grund för antagning.

Hur svårt är det att komma in?

Hur konkurrensen ser ut på olika utbildningar och vad antagningspoängen har varit vid tidigare antagningsomgångar kan du se i UHR:s antagningsstatistik.

Tänk på att du kan tillhöra en eller flera urvalsgrupper beroende på hur dina meriter ser ut. Har du enbart slutbetyg från gymnasiet eller har du gjort högskoleprovet eller kompletterat dina slutbetyg – läs mer om platsfördelning och urvalsgrupper på antagning.se.

Publicerad: 2014-10-19

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Dela sidan