Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor (FAQ)

Här hittar du svar på vanliga frågor som ställs av våra medlemmar.
  • Om du har en fråga eller ett ärende som rör dig själv är det enklast att skriva till saco@umu.se. Vi ser till att du får kontakt med rätt person hos oss. Ange gärna ett telefonnummer om du vill att vi ska ringa upp.

    Om du vill påverka planerade eller pågående förändringar på din institution/motsvarande bör du prata med Saco-S lokala arbetsplatsombud på din institution.

    Läs mer om och hitta ditt arbetsplatsombud

    Har ni inget arbetsplatsombud vid er institution eller om du hellre vill prata med en facklig företrädare kan du kontakta fakultetsansvariga.

    Hitta din fakultetsansvariga under Kontakt

  • Eftersom doktorander följer en utbildning är de studenter, och kan få hjälp och stöd av sin studentkår vid frågor som kan uppstå under forskarutbildningen. Samtidigt är doktorander i de flesta fall också anställda, och till medlemmar i ett Saco-S-förbund ger vi fackligt stöd i anställningsfrågor.

    En fråga vi ofta får från doktorander är den om förlängning av doktorandtjänst: något som man kan få exempelvis vid sjukdom eller föräldraledighet. Vi vill att du tar personlig kontakt om detta är något du undrar över, så att vi får veta mer om dina individuella omständigheter.

    Om du inte får svar från forskarutbildningsansvarig vid din institution kan du även vända dig till fakulteten eller till doktorandkoordinatorn som finns centralt vid universitetet.

    Läs mer på Aurora: Stöd till utbildning på forskarnivå.

  • På central nivå har Saco-S ett sifferlöst tillsvidareavtal för lönesättning. För oss lokalt, vid Umeå universitet, innebär det att vi förhandlar med arbetsgivaren om löneutrymme vid lokala förhandlingar. Om inget annat överenskommits har vi lönerevision varje år, den 1 oktober, och inför lönerevisionen förhandlar vi om de förändringar vi, respektive arbetsgivaren, vill göra vad gäller lönestrukturen.

    På några enheter vid Umeå universitet har Saco-S-medlemmar individuella, så kallade ”lönesättande samtal”, vilket innebär att din lön bestäms direkt i samtal med din chef, i stället för i förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket. Inför lönesättande samtal är det viktigt med förberedelser, så om det blir aktuellt för dig bör du läsa på exempelvis denna skrift från Saco-S: Lönesättande samtal - resultat och prestations i fokus (pdf)

    Den vanligaste modellen är dock att det är de fackliga företrädarna som förhandlar individlöner med respektive chef. Inför dessa förhandlingar är det viktigt att förhandlarna har så mycket information som möjligt: därför begär vi att medlemmarna fyller i ett underlag som preciserar vilka prestationer under det senaste året som den anställde främst vill lyfta fram, kopplat till arbetsplatsens lönekriterier.

  • Som medlem i ett Saco-S-förbund har man alltid samma rätt till stöd som individ oavsett om man har en chefsbefattning eller ej. Detta innebär dock inte att vi ger stöd i din roll som chef.

    Om en konflikt gäller två eller fler personer på institutionen och du som chef ska hantera detta är det arbetsgivaren som ska vara stöd till dig som chef. Om situationen blivit ett arbetsmiljöproblem kan Saco-S lokalfackliga företrädare och arbetsmiljöföreträdare/huvudarbetsmiljöföreträdare bidra med rådgivning i arbetet men det är alltid du som chef som är ansvarig för alla åtgärder.

    Om du som chef är i konflikt med en högre chef eller en medarbetare ska arbetsgivaren även då vara ett stöd för dig men ibland kan det uppstå situationer när detta inte fungerar. Då kan vi fungera som stöd för dig som är medlem. Kontakta i så fall oss för bedömning av din situation.

    Om konflikt uppstår mellan två individer som båda är medlemmar i ett Saco-S-förbund har givetvis båda samma rätt till stöd. Det kan hanteras på två olika sätt. Antingen kan stödet delas upp mellan olika lokalfackliga företrädare eller så får den ena parten stöd av ett centralt ombud via SULF och den andra parten av en lokalfacklig företrädare. Oavsett hur det hanteras hålls sekretess mellan de fackliga företrädarna under ärendet. Hur detta hanteras diskuteras alltid med medlemmen.

  • Anställda som omfattas av arbetstidsavtalet för lärare har årsarbetstid, vilket innebär att de 1980 timmar man är i tjänst (inklusive semester) kan fördelas på annat sätt än ett bestämt antal timmar per dag.

    För att reglera lärarnas arbetsuppgifter, alltså undervisning, forskning, samverkan med omgivande samhälle, institutionsgemensamma arbetsuppgifter, administration och kompetensutveckling, ska arbetsgivaren för varje lärare upprätta en tjänstgöringsplan, som reglerar antalet timmar på varje arbetsuppgift. Man behöver också titta på arbetets fördelning över året, för att undvika perioder med alltför hög arbetsbelastning. Denna tjänstgöringsplan ska arbetsgivaren samråda med arbetstagaren om innan den fastslås.

    Vid institutionerna ska en bemanningsplan upprättas, som beskriver alla lärares tjänstgöring och institutionens totala undervisningsuppdrag.

    Riktlinjer för att uppskatta antalet timmar för olika undervisningsinsatser ska fastställas på institutionsnivå efter samverkan med de fackliga organisationerna.

    Lär mer i Umeå universitets lokala arbetstidsavtal för lärare (1999-05-06) pdf och dess bilaga för vilka befattningar den omfattar (pdf).

     

  • Ja och nej.

    Om du funderar på att gå i statlig delpension, vilket fortfarande är möjligt från 61 år, kan du kontakta oss om du har frågor. Denna möjlighet gäller bara de som är födda tidigare än 1966.

    Villkor för att kunna söka delpension är att du ska ha haft anställning med kollektivavtalad pensionsrätt i sammanlagt 120 månader. De 120 månaderna behöver inte vara sammanhängande. Denna pensionsrätt behöver inte nödvändigtvis vara inom staten utan även andra pensionsrätter räknas, t.ex. från kommunal och privat anställning.

    Läs mer om statlig delpension på Aurora

    Tyvärr kan vi inte ge råd i andra pensionsfrågor. Vi har inte kompetens för sådan rådgivning. Ibland bjuder vi in våra medlemmar till seminarier där det informeras om pensionssystemet.

    Du kan läsa mer om pension på SULF:s hemsida

    Ytterligare information hittar du på hemsidorna för

  • Samverkan är ett system för medarbetarinflytande. Vid Umeå universitet har vi ett samverkansavtal mellan arbetsgivaren och de tre fackliga huvudorganisationerna (Saco-S, OFR/S och Seko) som gör att vi i många fall inte har MBL-förhandlingar, dvs förhandlingar enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Vilka frågor som tas upp i de olika samverkansgrupperna framgår av avtalet.

    Läs mer i det lokala samverkansavtal: Samverkan för utveckling vid Umeå universitet (2024-01-01, pdf). Förteckning av samverkansgrupper vid Umeå universitet finns längst bak i detta avtal, som Bilaga 7.

    De fackliga organisationer som Umeå universitet har skrivit avtal med bör vara representerade i de olika samverkansorganen, som finns på olika nivåer inom universitetet. Det organ som de flesta kommer i kontakt med är institutionernas lokala samverkansgrupp, LSG, där alltså Saco-S, liksom OFR/S och Seko, har rätt att ha ombud. Dessa kallas arbetsplatsombud, och för Saco-S’ del väljs dessa arbetsplatsombud (AO) i maj vartannat år. I LSG ska också institutionernas arbetsmiljöombud och ledningsstöd för lika villkor för sitta. Arbetsmiljöombuden (AMO) väljs av alla anställda på arbetsplatsen men utses av någon av de tre avtalsbärande organisationerna. Arbetsmiljöombudens uppgifter regleras i arbetsmiljölagstiftningen.

    På fakultetsnivå sker samverkan i fakultetens samverkansgrupp, FSG, och på central nivå samverkas det i den centrala samverkansgruppen, CSG. Vad som samverkas på respektive nivå finns att läsa i bilagorna till samverkansavtalet.

    Läs Lokalt kolektivavtal om samverkan för framtiden vid Umeå universitet 2024-01-01 (pdf)

Publicerad: 2024-06-10

Senast uppdaterad: 2024-06-10